2014. július 30., szerda

Könyvajánló 42

Úgy gondolom, hogy a  losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium ennél aktuálisabb könyvet nem is ajánlhatna, a sok eső és napsütés hatására csak úgy nő a gomba mindenfelé, mondhatni gombamód szaporodik...

dr. Locsmándi Csaba, dr. Vasas Gizella

Gyűjtsünk gombát erdőn, mezőn!
Gombaszedőknek, gombavizsgálóknak

Cser Kiadó, 2013
200 oldal

Gomba. Ez a "bűvös" szó szinte minden embernek megmozgatja a fantáziáját. A gombák az erdők, mezők takarítómunkásai. Az elhalt növényi anyagok lebontása a gombák nélkül elképzelhetetlen! Egyes becslések szerint a gombák jelenléte nélkül néhány évtized múlva már az erdőbe sem tudnánk bemenni a több méter vastagságúra hízott avartakaró miatt, ezen kívül - hosszabb távon - jelentősen lecsökkenne a növényi fotoszintézishez elengedhetetlenül szükséges szén-dioxid mennyisége.
A könyvben megtalálható 232 gombafaj magában foglalja a - gombaszakértői tanfolyamokon is oktatott - hazánkban fellelhető, étkezési szempontból fontos gombafajokat és mindazokat a mérges gombákat, amelyekkel ezek összetéveszthetők. A fényképek természetes környezetükben ábrázolják az egyes gombafajokat, amelyekhez tömör, lényegre törő, szisztematikus leírás kapcsolódik. Az előfordulási és gyakorisági adatok a jelenkori Magyarország területére vonatkoznak.
Könyvünket mindazoknak ajánljuk, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy megismerjék a legfontosabb hazai gombafajokat. Ez az út meglehetősen göröngyös. Komoly, szívós munkát és kitartást kíván, de cserébe a gombavilág számos képviselőjét ismerhetjük meg.

Ez a hasznos kötet a Phoenix Könyvesboltban és Antikváriumban megvásárolható, ára: 10,51 euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése