2014. július 22., kedd

JÁTÉK A KASTÉLLYAL + kirándulás

Mi más lehetne következő játékunk címe, mint a fenti!

Madách Imre – mint ahogy azt mindannyian tudjuk – itt született a közeli Alsósztregován, és éppen 150 esztendeje halt meg. A felújított kastély télen-nyáron várja látogatóit, egy részében Madách lakószobái tekinthetők meg, a továbbiakban pedig Az ember tragédiája egyes helyszíneire kalauzolják a nagyérdeműt.

Úgy gondolom itt az ideje, hogy a losonci anziksz újabb kihelyezett találkozójára kerítsünk sort, vagyis szeretettel várunk mindenkit 2014. augusztus 3-án vasárnap délután 14.00 órakor Alsósztregován a kastélyban, hogy Kovács Barbara vezetésével egy rendkívüli tárlatvezetésen vegyünk részt (meglepetéssel), majd elsétáljunk Madách Imre sírjához. Aki szeretne, az természetesen ezt követően ellátogathat az Aquatermal strandfürdőbe is, este 20.30-ig tartanak nyitva.

Alsósztregovára saját gépkocsikkal, esetleg a WAU TAXI-val kedvezményesen, vagy rendes buszjárattal lehet eljutni (12.15-kor indul a busz a losonci buszállomásról). Nem kell megijedni, hazafelé is jön busz 16.07-kor, illetve a fürdőzők közvetlenül a fürdőtől 19.04 perckor indulhatnak Losoncra.
Természetesen ez alkalommal is szeretném megkérni a személygépkocsikkal érkezőket, hogy amennyiben lehetséges szóljanak, hátha akad résztvevő, aki szívesen autózna ki velük Alsósztregovára és vissza.

A dátumot igyekeztünk úgy megválasztani, hogy ne keresztezzen más közeli programot, és tervezéskor nem is gondoltunk arra, milyen meglepetés ér bennünket: a kastélyba minden hónap első vasárnapján INGYENESEN lehet belépni, szóval aki velünk tart, az belépőjegyet nem fizet, csak az utazási költséget kell állnia...

Ennek ellenére most egyúttal JÁTÉKOT IS HIRDETÜNK.
A nyeremény: a kastélyba szóló 2 x 2 db belépőjegy, melyet a két szerencsés nyertes október végéig használhat fel. Amennyiben augusztus 3-án vasárnap velünk tartanak, és úgy döntenek, hogy nekik személyesen a továbbiakban nem lesz szükségük a jegyekre, felajánlhatják azokat barátaiknak, rokonaiknak, ismerőseiknek, stb., bizonyára lesz olyan, aki szívesen kirándul a kastélyba és tekinti meg a kiállítást.

A feladat a szokásos, a három felajánlott válaszból a helyes válasz betűjelét kell megírni a kérdés sorszámának feltüntetésével. Beküldési határidő: augusztus 1. (péntek) éjfél, sorsolás vasárnap Alsósztregován a kastélyban, a nyerteseket nyereményükről hétfőn értesítjük (hacsak nem lesznek jelen a sorsoláson). A beküldés módja a szokásos: itt a blogon megjegyzésben, az fb oldalon hozzászólásban, vagy a losoncianziksz kukac gmail pont com címen e-mailben.

A kérdések:

1.    Az 1823-as év valóban kiemelkedő irodalmi személyiségeket adott az irodalom számára. Bár nem feltétlenül pontos a keresett személy születési időpontja, ki született/születhetett Madách Imrével egy évben?
A.    Arany János
B.    Petőfi Sándor
C.    Esterházy Péter

2.    1854-ben Madách Imre elválik feleségétől. Hogy hívták az író feleségét?
A.    Szendrey Júlia
B.    Majtényi Anna
C.    Fráter Erzsébet

3.    Ki volt az író egyik legjobb barátja, aki a kiállításban is helyet kapott, és aki eljuttatta Az ember tragédiáját a Kisfaludy Társasághoz?
A.    Kossuth Lajos
B.    Boncza Berta
C.    Szontágh Pál

4.    Madách Pesten folytatott tanulmányokat, milyen végzettséget szerzett?
A.    Cukrász
B.    Latin-magyar szakos tanár
C.    Jogász

5.    Madách a dolgozószobáját „Oroszlánbarlangnak“ nevezte. Miért?
A.    Az oroszlán mintás díszítés miatt
B.    A hangulata és a belépési tilalom miatt
C.    Az „oroszlánszag“ miatt

6.    Mivel foglalkozik Az ember tragédiája? Milyen etikai, filozófiai kérdések merülnek fel benne?
A.    Férfi és nő viszonya
B.    Az internet veszélyei
C.    A sajtószabadság

7.    Madách szerint mi az élet célja?
A.    A küzdés
B.    Az élvezetek
C.    A pénz

Mindenkinek jó játékot, augusztus 3-ára pedig kellemes kirándulóidőt kívánok magunknak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése