2014. július 26., szombat

Ez már történelem! (7)

Legutóbb a Moliere darab fotóiban és műsorfüzetében gyönyörködhettünk, ma a szintén 1952-ben sorra kerülő Aranycsillag című operettről esik szó.

Aki nagyon ráér, megszámolhatja hány szereplő van a képen :-)

A már gyakran emlegetett Csemadok krónikában így írnak erről:
„Még ebben az évben került sor a helyi szervezet első nagy zenés három felvonásos darabjának, az Aranycsillagnak a bemutatására. A zenés darab az énekkar, a zenekar, a színjátszók 80 tagját foglalkoztatta.”

Sok fiatal leány és legény, ki tudja kik ők...

„A főbb szerepeket Riasz Gyula, Tóth László, Csaszlovszky János, Krajcsi Erzsébet, Csák Istvánné, Tóth Dezső játszották. Ez a színészgárda jól kitett magáért, a darabot a szereplők hanggal is jól bírták.”

hátul: Tóth László, Tomsó Béla, Riasz Gyula
elöl Csaszlovszkyné, Péter Pál, Csák Etus

„Tóth Lászlót, a darab egyik szereplőjét hivatásos színésznek szerződtette le a nemrég alakult Komáromi Magyar Területi Színház, aki azóta is tagja a színháznak. Ekkor szerződött le a szintén frissen alakult magyar országos népművészeti együtteshez a Csák házaspár. Ezenkívül a színgárda több tagja is ajánlatot kapott, hogy lépjenek hivatásos színészi pályára.” 


 Losoncon 1953.5.23-án este 19.30-kor játszották a darabot.
Ezt be kellett jelenteni a Helyi Nemzeti Bizottságon,
a rendőrségen és a pozsonyi "színházi és irodalmi képviseleten"

Íme egy levél a kor szelleméhez hű megfogalmazásban

 „Az Aranycsillag nagy sikert aratott. Ötször egymás után telt ház mellett került sor a zenés darab bemutatására a Vigadó nagytermében. A darabot Füleken, Ragyolcon és Rimaszombatban is bemutatták.”

a szereposztás egy része

„A darab iránt még ezután is volt érdeklődés, de Tóth László kiszállása után, aki Komáromba szerződött le, nem játszották többször. Ezzel a darabbal az első nagy „korszak” le is járt a színjátszás terén. A színgárda több tagja visszavonult.”

még mindig szereposztás és a darabismertető egy része.
Sajnos a műsorfüzet folytatása nem került elő...

„Vágó Pál rendező is belefáradt a sok és nehéz munkába, le is köszönt magas korára hivatkozva a rendezői megbízatásról."

 Vágó Pálon kívül további személyek karikatúráját is tartalmazza ez a kiadvány.
 
Így a színjátszásban egy kis törés állt be. Idő kellett hozzá, míg új irányítás és vezetés, új színjátszók megszervezése után újra megindulhatott a munka.”

A "honvédek" és a festett díszlet

Még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet: a műsorfüzet szerint a díszlettervező Szabó Gyula volt. A fenti fotón egy keveset látni is a festett kulisszákból.

Ma ennyire futotta, legközelebb ismét a Csemadok krónikából szemezgetek, szó esik a frissen kialakított könyvtárról, a pénzváltásról és ha minden igaz, ama bizonyos János vitéz előadásról is, amelyben a színpadon magyar zászlót lengettek...

(Szöveg: T. Éva, idézet a Csemadok krónikából; a színessel jelölt szavak hivatkozásokat jelölnek, a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

FRISSÍTÉS: 2014. július 30. Csák Etelka ma ünnepli 87-ik születésnapját, unokájától, Évikétől kaptam ezt a fotót:

Csák Etelka és Csaszlovszky Magda az Aranycsillagban
Isten éltessen Etus erőben, egészségben, boldogságban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése