2017. szeptember 27., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 2.

Beszaladtam még hétfőn az egykori Phoenix Könyvesboltba, Tomi barátunk még mindig pakolt és pakolt, be kell vallanom, meglehetősen szomorú látványt nyújtanak az üres polcok, az üres helyiségekről már nem is beszélve.
No de reméljük a legjobbakat, amint azt írtam, könyvek továbbra is rendelhetők Tominál.
Hogy mindenképp optimizmussal gondoljunk a jövőre, remek történelmi losonci naptárak kaphatók kizárólag Varga Tominál, rendelni a 0907 872 540 telefonszámon, ill. a tomute@azet.sk e-mail címen lehet. Mutatom:

Csak szlovák nyelvű asztali naptár
Színes és fekete-fehér képekkel
 A szlovák nyelvű asztali naptár darabja 3,90 euró.
Van fali naptár is, ebből kétnyelvű (magyar-szlovák) és csak szlovák változat is készült.

ez a 2 nyelvű változat
Színes és fekete-fehér képekkel az egyes hónapoknál
A falinaptárak ára 6,90 euró. Cégeknek 30 darabot meghaladó rendelés esetén grátisz akár saját logóval, szöveggel is ellátják a naptárakat, cégeknek a falinaptár ára 3,90 euró ÁFA nélkül, az asztali naptáré 2,80 euró ÁFA nélkül.

De hogy az újratöltött könyvajánlóhoz is visszatérjek: szintén a múltba tekint vissza az alábbi, egészen friss kötet.


Ötvös Anna   
Lola könyve
Helikon Kiadó Kft. 2017

Ki volt Matzner Lola, Márai Sándor rejtőzködő felesége, írásainak első olvasója, akit naplóiban csak L. kezdőbetűvel jelöl? Mi a személyes története? Ötvös Anna kassai történész-könyvtáros, Márai-kutató az L. betű mögé akart nézni, kiemelni alakját az ismeretlenségből. Szó szerint a szemétből került hozzá Matzner Lola fotóalbuma, amelynek anyaga könyvünkben látható először.
Ötvös Anna valódi leletmentést végzett, leporolta a képeket, levéltári és sajtóforrások, levelek, naplók, interjúk segítségével felderítette a fotókon látható figurák családi viszonyrendszerét.
A Moskovicsok és Matznerek orvos-lapkiadó családja a 19. század végén, a 20. század elején fontos szerepet játszott Kassa szellemi felemelkedésében; önzetlenül jótékonykodtak, szenvedélyesen munkálkodtak a közjóért.
A kötet rekonstruálja azt a kulturális és társadalmi közeget, ahonnan Márai és felesége elindult. A forráskiadvány hiánypótló a Márai-kutatásban: több homályos életrajzi momentumot is pontosít, és makacs legendákat oszlat el.

Olvassunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése