2017. szeptember 3., vasárnap

SZEPTEMBERI előzetes programajánló

Itt van újra szeptember, éppen ezért itt az ideje, hogy megnézzük, mi vár ránk az első őszi hónapban Losoncon és a környékén.
A veterán autók szerelmesei ne hagyják ki a mai füleki találkozót, hiszen a Szabadság téren 11.00 órától nem csak a régi autókban és motorkerékpárokban lehet majd gyönyörködni; a szervezők különböző érdekes színpadi produkciókkal is készültek. Bővebben ITT.


Szeptember 4-én (hétfőn) ismét a Nógrádi Könyvtárba várják a „szót értőket”, ahol délután 17.00 órától a Gondolkodó emberek – beszélő könyvek lesznek terítéken. A könyvtár olvasótermében havi rendszerességgel találkozó társasághoz egészen ingyen lehet csatlakozni!

Szeptember 5-én (kedden) Rimaszombatban a Kaschauer Klezmer Band nyitja a 37. Zenei Őszt, a Városi Művelődési Központban este 19.00 órakor kezdődő koncertjükre jegyek 4 euróért válthatók, a Zenebarátok Köre tagjai 2 euróért jutnak be.

Szeptember 6-án (szerdán) Losoncon 19.00 órától a B.S. Timrava Színházban három fiatalember improvizálni fog. A 3T formáció minden egyes színpadi előadása egyedi, helyben születik meg a nézők instrukciói alapján. Jegyek erre az eseményre elővételben 9 euróért, a helyszínen 12 euróért válthatók.


Szeptember 7-én (csütörtökön) ismét a legkisebbeket várják szüleikkel a Nógrádi Könyvtárba, ahol a Cseperedő program keretében következő szezonját kezdi a Ringató foglalkozás. A délelőtt 10.00 órakor kezdődő évadnyitóra és a többi foglalkozásra is a belépés ingyenes.

Csütörtökön Rimaszombatban szintén ingyenes rendezvényre várják az érdeklődőket este 18.00 órára a VMK bábszínházi termébe. A Szlovák Nemzeti Színház Natálka című (igaz eseményen alapuló) szlovák nyelvű színházi produkciójáról sok szó esett a közelmúltban. Bárdos Judit mellett Marek Koleno és Richard Autner látható a színpadon.

Szeptember 8-án (pénteken) Füleken szintén nem könnyű témával foglalkoznak majd: a Mengeleho dievča (Mengele lánya) című kötet szerzőjével, Veronika Homolová Tóthovával Dr. Puntigán József beszélget 16.30 órakor a Füleki Városi Könyvtárban.

Szeptember 9-én (szombaton) a holokauszt áldozataira emlékeznek a losonci zsinagógában 16.30 órától. A dokumentumfilmmel tarkított műsorban Jozef Ľupták és Boris Lenko zenészek is közreműködnek. A belépés díjtalan.

Aki ugyanaznap ennél vidámabb programra vágyik, az ne hagyja ki a Komáromi Jókai Színház Függöny fel! című színházi komédiáját Füleken 18.00 órakor a Városi Művelődési Központban. 

Szeptember 13-án (szerdán) 19.00 órától nyilvános rádiófelvételre várnak minden érdeklődőt a losonci zsinagógába. A szlovák Rádio Devín műsorában több neves fellépőt is láthatunk, hallhatunk. Jegyek ingyenesen igényelhetők szeptember 5-től a Városi Információs Központban, személyenként 2 darab.

Szeptember 15-én (pénteken) Füleken ingyenes tárlatvezetést tartanak a Füleki Várban 10:00, 11:00, 12:00, 14:00, 15:00 és 16:00 órakor. A vár történetét és az állandó kiállítást a 16. századvégi magyar hadsereg  korabeli egyenruhájába öltözött idegenvezető ismerteti.

Ugyanaznap Rimaszombatban 18.00 órától az amfiteátrumban SzeptemberFesztre várnak mindenkit, amelynek keretében a Bon-Bon zenekar, a Neoton Familia lép fel, majd az est nyárbúcsúztató ,,after partyval” zárul. Jegyek elővételben 10 euróért, a helyszínen 13 euróért válthatók. Gyermekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés.

Az ősz első városnéző sétáját szeptember 17-én (vasárnap) tartjuk Losoncon. Indulás 14.30 órakor a piac elől, az útvonalról pedig annyit elárulok, hogy a füleki út és Kisfalu lesz érdeklődésünk középpontjában… Erre az ingyenes rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!

Szeptember 21-én (csütörtökön) a Nógrádi Könyvtárban Jana Pronská írónővel beszélgetnek 16.00 órától, másnap Füleken 17.00 órától a Városi Könyvtárban.

Füleken egyébként az V. Nemzetközi Színházi Fesztivál keretén belül lép fel 21-én a MeseFigurák bábszínház és a Zsibongó Kisszínpad, 9.00 illetve 10.00 órai kezdettel, másnap az Apropó Kisszínpad Nagy füzet című produkciója tekinthető meg 10.00 és 18.00 órától a füleki VMK-ban.

Hogy színházból sosem elég, ezt bizonyítja a szeptember 23-ra (szombat) tervezett PresszóBeszéd című kávéházi beszélgetés-sorozatunk következő része is. Hoľko Réka egyebek mellett arról faggatja majd losonci és füleki vendégeit, mit jelent számukra a színpad. (Emlékeztetőül: az első beszélgetésről ITT olvashatunk).

A hónap végén Füleken ismét KLUB 2017 - Live Music Night a Florián Kvintett zenekarral szeptember 29-én este 20.00 órai kezdettel a Városi Művelődési Központban.

Losoncon szeptember 30-án kórustalálkozó lesz, ugyanakkor a Franz Sörfőzdében a népszerű Korben Dallas együttes ad koncertet, szóval a hónap utolsó napján sem maradunk zenei élmények nélkül…

Ennyi tehát az előzetes ajánlatom, továbbra is érdemes lesz vasárnaponként nyomon követni a heti programajánlókat, ott részletesebb információk is várhatók, és persze nem kizárt, hogy újabb rendezvények is „felbukkannak” a hónap folyamán.

Ja, és ne feledkezzünk meg az októberi Varnus Xavér koncertről sem: minden kedves érdeklődő vegye meg időben a jegyét, a jegyek rohamléptekkel fogynak! :-)

Kívánok mindenkinek kellemes szeptembert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése