2016. április 22., péntek

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/15

Itt az ideje megnézni miről írt a Losoncz és Vidéke című hetilap 1888. április 8-án. (Az előző lapok számai a blog jobb oldali sávjában található TARTALOMJEGYZÉK-ből érhetők el a legegyszerűbben, egyébként a felső sáv HELYTÖRTÉNET menüpontjából is).
Szóval 1888 tavaszán árvizek sújtották Magyarországot, Losonc ebből szerencsésen kimaradt, azonban nem feledkeztek meg az ilyenkor szükséges segítségnyújtásról. Mellesleg mintha a mai sajtóban is ilyeneket írnának, amikor baj van: "Milliókat és milliókat költött az ország, (...) hogy a régi árvízjárta területek nagy részét a mezőgazdaság, a nemzeti vagyonosodás részére meghódítsák; de a hódítás mind e mai napig szerfölött kétes becsűnek látszik. Sőt, bizonyos években, milyen a mostani is még azon részek is veszedelemben forognak melyek a vizek szabad ömlése idejében csak hírből ismerték az árvízveszélyt."


A folytatásban igen drámai képek felelevenítésével buzdítják Losonc lakosságát pénztárcáik megnyitására:


Az április 4-én megtartott Városi közgyűlésről is olvashatunk egy cikkecskét, sok érdekesség kiderül belőle: "A fürdőre nézve azon czélból, hogy hűvösebb estéken a vendégeknek ne kelljen a szabadban dideregni és hogy hirtelen jönni szokott eső ellen is védve legyen, a tanács a fürdőház végén álló nyílt csarnokot üveges zárt teremmé alakíttatni és az étkező helyen a nyilt tánczhely mellett egy fedeles nyilt csarnok felépítését, végül séta-utak létesítését ajánlotta."


Nem hiányozhat a lapból a színházi előadásokról szóló beszámoló sem, mutatom az elejét, mely szerint: "...a szathmári árvízkárosultak javára Almási Tihamér "Tót leány" czímű előnyösen ismert eredeti népszínműve adatott elő az újonnan alakúlt színtársulat által. Méltó elismerés illeti a derék igazgató párt, hogy a szinészi újév első estéjét a jótékonyság szellemének szentelte!"


Újházi Ede, a nemzeti színház színésze is városunkba látogatott (tetszik tudni, ama bizonyos tyúkhúsleves névadója). Erről az alábbi cikkecskében számolnak be:


És még egy kis színházi hírecske, mely szerint: "Bokodyék társulata e héten zárja be éppen két hóig terjedő színévadját. Ujházy Ede 3 vendégjátéka után csupán egy búcsú-előadást tart a társulat. Október második felében ismét visszajönnek s pedig Bokody igérete szerint új műsorral." (Úgy látszik, már akkor sem volt egyértelmű i-vel vagy y-nal írja Ujházi/y úr a nevét, hiszen egy oldalon így is, úgy is leírták).


Jöjjenek a kedvenceim a hirdetések, mindjárt az első Szőllősy Manó tánctanításának megkezdéséről értesíti a nagyérdeműt. Az alatta lévőből pedig kiderül, hogy "a gácsi uradalomhoz tartozó regále- és korcsmatartási jog (...) 3 esetleg 6 évre bérbeadandó."


Az alábbi tudósítás a losonczi állami tanítóképző-intézet kertészének hirdetése, érdemei elismerése mellett :-)


És a mai utolsó hirdetmény, amely a vasúti állomás szomszédságában lévő vendéglő és kávéház Stern Sámuel általi  átvételéről értesít.


Ennyi fért a mai lapszemlébe, érdemes a képekre kattintani, azok olvashatóbb méretben nyílnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése