2016. április 9., szombat

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/14

Ugyan a most következő Losoncz és Vidéke éppen 1888. április 1-én jelent meg, azonban nem április elsejei tréfának szánták a benne leírtakat. Mindjárt az elején egészen komoly kérdésekről esett benne szó, mint például az ipartestületi közgyűlés:


A cikk folytatásából kiderül, hogy: "Azon körülmény, hogy ha a megrendelők más helyre költöznek, az iparos követelését ellenökben érvényesíteni alig vagy csak nagy veszteséggel képes, sőt, hogy a jövedelmek bizonyos összegen alúl le sem foglalhatók, már előbbről oda kényszerítette az ipartestületet, hogy különösen az iparos számláknak helyben való perelhetősége iránt a felettes hatósághoz felterjesztést tett. De mivel ennek eredménye nem lett és a számos baj között az egyike a legnagyobb bajoknak..." - a folytatás a cikkből kiderül (kattintással nagyobb méretben nyílik).


Végül kiderül kiket választottak be az elöljáróságba rendes tagoknak és póttagoknak:


A színtársulat még mindig a városban időzött, azonban beköszöntött a színészi új év, aminek következtében meggyérült a színtársulat, ezért helybeli műkedvelők közreműködését vették igénybe. A dolog nem a legjobban sült el, a műkedvelők igen kedvezőtlen méltatást olvashattak magukról: "ajánljuk neki, hogy olyan mesterséghez ne fogjon, melynek még az abc-jét sem tudja."


Azonban a dolgok később jobbra fordultak, hiszen megérkeztek a társulathoz az új tagok, sőt zólyomi fellépések is tervbe voltak már véve, összesen 16 előadás erejéig.


A színtársulat a szathmári árvízkárosultak javára előadást tartott, adakozásra buzdított Szondy János felhívása is.


Közben Losoncz-Tugáron tisztújító gyűlést tartottak:


A "magyar nyelv tanítása, s tanítványaiknak magyar hazafias szellemben való nevelése tekintetében valóságos és viszonylag legtöbb sikert" elért népiskolai tanítóknak pályázatot írtak ki:



Közben Klamárik Danó közhírré tette, hogy gőzfürdőjében megint megtisztítja a kazánt.


Persze ebből a számból sem hiányozhattak a hirdetések, akinek nem volt elég a Losoncz és Vidéke című lap, az járathatta a Budapesti Újságot is, "vasárnap külön humorisztikus melléklettel".


Meg ihatott mellé kávét. Lenck kávét, amelyet Sopronban gyártottak és a gyár kassai képviselőjét hirdették Losoncon.


Vagy sörözhetett is "csakis teljesen leülepedett, tehát tükörtiszta kiviteli sört", persze ezt is hamisították...


Ennyi fért mai sajtószemlénkbe, jó olvasgatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése