2016. április 27., szerda

Könyvajánló 129

Ebben a hideg esős időben a legjobb bekuckózni egy csésze finom teával és egy remek könyvvel a kedvenc karosszékünkbe, és megvárni míg odakint utoléri magát az időjárás, mert az már mégsem járja, hogy április utolsó hetében fagyjunk meg :-)
Teát ugyan nem, viszont a könyvet a Phoenix Könyvesbolt e heti ajánlójából szívből tudom ajánlani, egy igazi életművészről esik benne szó, Jack Nicholsonról. Egyébként nekem is egyik kedvenc színészem...

Edward Douglas
Jack, az életművész

Kelly Kft., 2004

Jack Nicholson nem akárki a filmtörténelemben. Szelíd motorosok, Száll a kakukk fészkére, Becéző szavak, Batman, Lesz ez még így se, Schmidt története. Több mint hatvan filmben szerepelt, tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, háromszor el is nyerte. Számtalan Golden Globe-díj birtokosa, akit az Amerikai Filmakadémia és Putyin orosz elnök egyaránt életműdíjjal tüntetett ki. Élő hollywoodi legenda, aki hetvenévesen is keresett, energikus színész – abban a korban, amikor a legtöbben már csak karrierjük letűnt dicsőségéről ábrándoznak.

Ki is Jack Nicholson? Valószínű az egyik legellentmondásosabb személye a művész világnak. A hatvanas-hetvenes évek szexszimbóluma, az ellenkultúra és a hippimozgalom szószólója, aki százával csábított el nőket, és nem volt közülük egyetlen sem, aki elégedetlenül távozott volna a Los Angeles-i Mulholland Drive-on álló házából. Állóképességéről és játékosságáról legendák keringenek Hollywoodban.
Jack Nicholson falja a nőket. De ki gondolná, hogy a hetvenévesen is magányos színész nőkkel való kapcsolatára a mai napig egy fájdalmas, gyermekkori emlék nyomja rá a bélyegét: törvénytelen kapcsolatból született és felnevelését az anyja helyett, a nagymamája vállalta magára. De ami igazán megdöbbentő: a színész harminchét éves koráig abban a hitben élt, hogy a nagyanyja az anyja, az anyja pedig a testvére. A családi titokra csak a két asszony halála után derült fény, amikor már nem lehetett semmit sem jóvátenni.

Nicholson személyiségéhez hozzá tartozik az is, hogy a Jersey-i középiskola szertárosaként összezúzta az ellenfél kosárlabdacsapatának a felszerelését, amikor megverték az iskolája csapatát, és a mai napig rettenetes dührohamokat képes produkálni, valahányszor kedvenc csapata, a Lakers rosszul áll egy NBA meccsen. Kétszer is előfordult, hogy golfütőjével nekiesett egy gyanútlan autós kocsijának, és dühében úgy megrongálta az autót, hogy bírósági ügy lett belőle. A golfpályán nincs nála gátlástalanabb játékos: ordít, kiabál, toporzékol, és kíméletlenül levadássza egy jól irányzott ütéssel azt, aki bosszantani meri.
Szexi, csábító férfi. Kiváló, előzékeny színész. Felbőszült, őrjöngő vadállat. Magányos ember, aki egy idő után minden nőt elvadít magától. Mindez Jack Nicholson, és még sokkal több.
Feltehetjük magunkban a kérdést, hogyan férnek meg ilyen homlokegyenest ellentétes tulajdonságok egy emberben. Ez a könyv megadja a választ!

Jack Nicholson titkaival a losonci Phoenix Könyvesboltban 11 euró 50 centért ismerkedhetünk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése