2016. február 20., szombat

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/2

Úgy látom felkeltette az érdeklődést a blog legújabb rovata a Sajtószemle, amely jelenleg az 1888-as Losoncz és Vidéke című hetilapból szemezget. Arra gondoltam, hogy az elején illene belehúzni, hogy szinkronba kerüljünk legalább a hónappal, így majd amennyire időm engedi hetente kétszer is olvashatjuk az egykori híreket...
Most tehát az 1888. január 8-i számban keresgéltem, és az alábbiakat találtam:
Kezdjük mindjárt a címlappal. Egy ma is nagyon aktuális témával foglalkozik az Adás-vevés részletfizetésre című írás, amelynek szerzőjét nem sikerült beazonosítanom.
"A mai kort különösen két vonás jellemzi: külsőleg többet mutatni a belső értéknél és e czélból nagyon természetesen tovább nyujtózni mint a takaró ér. Tagadhatatlan, hogy e két vonás már tömérdek családot tett tönkre, még többnek ásta alá létezhetési feltételeit. (...) Mit mondana a világ? - hangzik el itt is, ott is az ajkakról - ha csak apró részletekben is módosítást kellene tenni életmódunkban. (...) E gondolkozásmód aztán azt hozza magával, hogy oly költségek állanak elő, melyeket a családfő nem bír meg, s kész a romlás."

A cikk ennél sokkal hosszabb... (és kattintással olvashatóbb!)

A lap második oldalán a hosszabb lélegzetvételű írások között az alkoholizmusról, jobban mondva a pálinkaivásról olvashatunk hosszabb fejtegetést A nép valódi barátaihoz címmel.
"A népnek nincs nagyobb ellensége, nincs rosszabb és ragályosabb járvány, nincs rettentőbb átok népünk életében, mint az u.n. pálinkaivási járvány.
Embertársaink ezrei züllenek el évenként, testileg és lelkileg a pálinkaivás miatt, s ugyan e szenvedély feldúlója számos családi élet boldogságának."

A pálinkaivásról

A helyi és vegyes hírek első cikkében a 16 éves ghymesi és gácsi Forgách József gróf halálhíréről számolnak be, aki "a halotti szentségek ájtatos felvétele után hagymázban" hunyt el.
(csak szólok: gácsi sétánk összefoglalója ITT olvasható, a végén további fotókkal pl. a kápolnáról is!)

Gyászhír

A következő oldalon pedig egy tűzesetről olvashatunk érdekes beszámolót, amelyből kiderül, hogy miért hasznos a háznál az "eczetes hordó":

Tűzeset Tugáron

És következzék egy frappáns Hibaigazítás: "Nem marad egyéb hátra, minthogy kijelentsük, hogy a Kaszinó saját helyiségében tartotta volna meg a Szilveszter-estélyt, ha legalább 30-40 résztvevő akadt volna, de mivel az ívet mindössze öten írták alá, a Kaszinó Szilveszter-estélye ez idén egészen elmaradt."

Hibaigazítás

Említettem már a múltkor is, hogy rengeteg párhuzam, hasonlóság fedezhető fel az egykori cikkek és mai világunk között. Remek példa erre a következő cikk is, amelyben a hazai termékek vásárlására buzdítják az olvasókat:
"...felhívja figyelmüket a külföldről behurczolt számtalan iparczikkekre, melyekkel az egész ország el van árasztva. Ezeket nyakra főre tukmálják a közönségre, mely drága pénzen veszi a sokszor silány, rossz portékát, holott itthon készült jobb magyar árut épp oly árban, sőt olcsóbban kaphatna."

magyar ipar

Ugyan a fenti cikk is reklámszagú, nézzünk azonban néhány valódi reklámot az 1888-as januári számból.
Internetről még nem álmodtak, azonban a házhoz szállítás már akkor sem ismert határokat, Zürichből vámmentesen vásárolhattak az érdeklődők anyagokat - postafordultával.


És végül egy egészen terjedelmes reklám a losonci "Kármán" Irodalmi- és Sajtó-Részvény-Társaság nyomdai szolgáltatásairól. A Losoncz és Vidéke című lap kiadóhivatala és hirdetőirodája is a Vasúti utcai Nádosy-házban székelt.


(Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a cikkek fotóira kattintva azok nagyobb - olvashatóbb - méretben nyílnak.)

(Szöveg és képek: Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése