2016. február 28., vasárnap

MÁRCIUSI előzetes programajánló

Jön! Jön! Közeledik! Hogy mi? Március meg a tavasz, meg a Kármán Napok és sok egyéb más is. Lássuk tehát:

A tavaszi szünetben a Nógrádi Művelődési Központba délelőtt 9.00 - 11.00 óra között várják az alkotni vágyó gyermekeket, a húsvéti tojások festésétől a nemezelésig sok egyébre is sor kerül február 29. és március 4. között, bővebb tájékoztatást a 0907 503478 tel. számon nyújtanak.

A Nógrádi Könyvtárba a Szlovákiai Könyvtárak Hetében február 29-től március 4-ig az új tagok ingyen iratkozhatnak be, egyébként pedig egészen március 14-ig csaknem minden napra akad valami jó kis program a könyvtár falai között. A szlovák nyelvű programkínálat ITT olvasható.

És mindebbe még belefér a Szót értők szokásos havi találkozója is, amelyre március 7-én (hétfőn) 17.00 órára várják az érdeklődőket a Nógrádi Könyvtár olvasótermébe. Ezúttal Jókai Mór sorsdöntő találkozásairól esik szó, és ez alatt természetesen a nőket kell érteni.

Egyébként Füleken a Városi Könyvtárban március 3-án 16.30 órától miniatűr könyvek kiállítása és beszélgetés a gyűjtővel, Szamos Gézával, szintén a Szlovákiai Könyvtárak Hete keretén belül.

Március 5-én az opera kedvelői ne felejtsék el megváltani a jegyüket a losonci Apolló Moziba, ahol ezúttal G. Puccini: Manon Lescaut c. operáját tekinthetik meg 18.45 órai kezdettel a New York-i Metropolitan Opera művészeinek előadásában.

A losonci Kármán Napok rendezvénysorozata idén március 8-tól április 11-ig tart, március 8-án és 10-én a Tompa Mihály Szavalóverseny járási fordulói zajlanak majd a CVČ Magnet Szabadidőközpontban.

Március 11-én Füleken szezonnyitásként a vár Bebek-tornyában két fotókiállítást is megnyitnak 16.30 órai kezdettel: Világok vára VIII.,  Magyar szemmel a Kárpát-medencében, de akkor nyílik a Gömör-Kishont és Nógrád várai című régészeti kiállítás is.

Március 12-én (szombaton) a Novohrad-Nógrád Geopark gyalogtúrájára kerül sor a Fülek- Baglyas kő Természetvédelmi Látogatóközpont –Kishartyáni Kőlyuk-oldal – Fülek útvonalon Prakfalvi Péter geológus vezetésével. A túrára legkésőbb március 10-ig lehet jelentkezni. Részvételi díj felnőtteknek 5 euró, 15 év alatti gyermekeknek 3 euró. Bővebb felvilágosítással a plakáton látható elérhetőségeken szolgálnak.

Idén Losoncon március 13-án (vasárnap) emlékezünk meg az 1848/49-es eseményekről, egészen pontosan 16.00 órától koszorúzás a Kármán József emlékműnél, majd 16.30-tól Ünnepi műsor a Vigadó nagytermében. Értesüléseim szerint a műsorban a Kármán József Alapiskola tanulóit, a Kármán J. Színház tagjait és a FOLK LC zenekart is láthatjuk és hallhatjuk.

Március 15-én (kedden) mindenkit sok szeretettel várnak a Kármán József Alapiskolába, ahol 17.00 órakor nyílik meg a Kubinyi Ferenc életét és munkásságát bemutató kiállítás, amelyet Böszörményi István állított össze és nyit meg.

Ugyanaznap, vagyis március 15-én este Henry Tóth gitáros koncertezik este 19.00 órától a losonci Apolló Moziban a Club 27 együttessel. Belépőjegyek 10 euróért kaphatók.

Március 19-én (szombaton) megtartjuk idei első városnéző sétánkat is, a helyszín ezúttal a Kubinyi tér és környéke lesz, találkozunk 14.00 órakor a Nógrádi vitéz mellett, további részletekkel majd a heti programajánlókban szolgálunk, időben minden kiderül!

Március 22-én (kedden) az Alapiskola Kármán-termében Dunajszky Géza könyvének bemutatója kezdődik 17.00 órától. A szerző a Titkok nyomában című kötetében az 1945-ös pozsonyligetfalui vérengzéssel foglalkozik. A filmvetítéssel egybekötött találkozóra a Kármán Napok keretében kerül sor.

Hogy szót ejtsünk Losonc új sörfőzdéjéről is, a Franz Táncterem és Sörfőzde március 5-én Katka Koščová sanzonestjére, március 16-án Whisky nevű közismert énekes vetítéssel egybekötött utazási élményeire, március 19-én egy egyszemélyes mozgásszínházi komédiára, március 30-án pedig Jozef Sklenár előadására várja az érdeklődőket, ez utóbbi 70 nap alatt gyalogolta körbe Szlovákia 1700 km hosszú határait.

Füleken idén március 28-án (vasárnap) kezdődik a Palóc Húsvét a Füleki Várban. Részletesebb programmal majd a heti programajánlóban szolgálhatok.

Márciusban is érvényes, hogy vasárnaponként érdemes figyelemmel követni a heti programajánlókat itt a blogon, hiszen menet közben újabb rendezvényekről szerzek tudomást, illetve a már beharangozott programokról is kiderülhetnek újabb részletek.
Kellemes kulturális feltöltődést kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése