2016. február 18., csütörtök

ÉLÉS-TÁR: baranyai haluska

Élés-tár rovatunkban egy újabb recept következik Szabó Klárinak köszönhetően, bevallom ennek az ételnek eddig a hírét sem hallottam. A neten keresgélve pedig egészen más jellegű ételeket találtam hasonló megnevezés alatt... Maradjunk annyiban, hogy most a Szabó családban ismert változatot olvashatjuk:


Baranyai haluska

"Ezt a finom és egyszerű kaját is a Szabó nagymamától tanultam, ő pedig az anyósától Szabó Julcsától...
Az elnevezés, hogy baranyai haluska? Sajna nem tudták nekem elárulni a családtagok, csak találgatások voltak.

Hozzávalók
A lényeg a lényeg:

Felkockázott krumpli
Kb. 3-4 nagyobb krumplit apróra vágni és sós vízben puhára főzni

Készül a haluska/galuska
Míg ez fő, addig fél kiló félgrízes lisztből, 1 tojásból, egy kanál só hozzáadásával némi langyos vízzel elkeverve nokedlit, más néven galuskát főzünk.

Egy kis tejföl sose árt...
Ha mindez megfőtt egy szép tálba összeöntjük, pici olajat teszünk rá és tetszés szerint 200- 500 ml savanyú tejfölt...

Összekeverjük a főtt krumplit a kész galuskával
Egyszerű és nagyon finom.
Ha bárki ismeri esetleg a baranyai megnevezés keletkezését – szívesen fogadom.
A tetejére mehet egy kis kapor vagy borsikafű. A főtt krumpli levét se öntsük ki, felhasználhatjuk például zöldségleveshez, ad neki egy plusz ízt."

Ennyi volt Klári szövege, most pedig intézek még az olvasókhoz egy rövidke
FELHÍVÁST: hagyományos és kevésbé hagyományos, családi vagy közismert recepteket várok az ÉLÉS-TÁR rovatunkba, de szívesen teszem itt közzé akár a húsvéti vagy egyéb készülődés mozzanatait is. (Például karácsony előtt ilyen remek horgolt díszekről is szó esett).
A legegyszerűbb mindezt a losoncianziksz@gmail.com címre küldeni.
Köszönettel: Éva

(A recept szövege és fotók: Sz. Klári)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése