2016. február 23., kedd

Sajtószemle: Losoncz és Vidéke 1888/3

Ígéretemhez híven igyekszem szinkronba hozni a Sajtószemlében közreadott cikkek megjelenési hónapját a jelenlegi, éppen aktuális hónappal, nos ehhez eleinte heti kétszer válogatok az 1888-as Losoncz és Vidéke című társadalmi hetilap cikkei között.
Kezdjük ismét a címlappal: "Kígyót békát rákiáltanak az erkölcsbírák mai korunkra s ugyanakkor teljesen elfelejtik, hogy az olyan nagyon dicsért régi kor még rosszabb volt, mint a mai." 
(...) A város a szegények házát tartja fenn, mely még mai napság sok és jogos kifogás alá eshetik ugyan, de mint tudjuk már ez évben fel fog épülni az új szegényház... (...) Bizony ideje is lesz már ennek, mert Losonczon e tekintetben a mostani állapot teljesen tarthatatlan, s jól fog esni, ha szégyenköve e városnak végkép elenyészik.
(...) (a polgármester) felépítette a nagy kaszárnyát s ezzel Losoncz városnak szilárd jövedelmi alapot teremtett, a ki tisztességes közkórházat szervezett, a ki megszerezte Nógrádmegye losonczi épületeit, fölépítette a közvágóhidat s a sorozó házat, a ki jó kövezettel látta el a várost, bizonyára föl fogja építtetni a szegények házát is..."
Helytörténeti cikkeinkben egyébként már szó volt a szegényházról és kórházról is.

(kattintással minden kép olvashatóbb méretben nyílik)

A fenti cikkben emlegetett kir. áll. főgymnasiumi ifj. segélyző egyesület javára tartandó tárgysorjátékra ajándékozott tárgyak kimutatását olvashatjuk a következőkben: díszpapucstól kezdve az arab mesékig, vázákon át a mindenféle "tartók"-ig akad itt minden!


De nem csak pénzből és segítségből él az ember, hanem kultúrából is. Gácsra is ellátogatott egy színtársulat, méghozzá Bokor József igazgató 5 tagból álló társulata, rendkívül gazdag repertoárral:


Az apró és vegyes hírek között olvashatunk arról, hogy a háztulajdonosokat arra kérik, hogy az olvadás beálltával vagy még inkább annak előtte a havat a háztetőkről eltávolítani szíveskedjenek... továbbá olvashatunk egy halálesetről is, meg arról, hogy Gottfried S. képes kétnaponként átrendezni üzlete kirakatát, hogy a bálozó közönség igényeit kielégíthesse.
Egy reklámszagú cikkre is szeretném felhívni a figyelmet, melyben Hoff János maláta-kivonat készítményeiről esik szó. Egészségi sör, maláta mellczukorka, stb.
A legjobban a sürgöny tetszik: "Küldjön azonnal 13 palaczk Hoff-féle sört József főhg. ő Fensége fő-udvarmesteri hivatalához Alcsuthra:"


folyt. köv.: "A 13 palaczknyi küldeményt ismételje minden ötödnap." "Küldjön 11 palaczk Hoff-féle malátasört Margit főherczegnő ő fensége részére Fiumeba. (...) A főherczegi család nyáron át Tátrafüreden tartózkodott, mely idő alatt a küldemény, folytonos használatra, oda rendeltetett."


És ha már reklám, akkor az alábbiakban elolvashatjuk miféle szolgáltatásokat kínált 1888-ban egy fodrász a Belpiaczon:


Aztán van, aki mindezt megtoldja némi fogorvoslással is, igazán sokoldalú tevékenységet folytatott a Varga utcában Tatár László fodrász és műfogász:


Akadt olyan is, akinek nem volt szerencséje, vagyonának egy részét elárverezték: 1 cséplőgép, egy 6 ló erejű gőzmozdony teljes felszereléssel és 2 ökörből álló ingóságok...


És végül még egy reklám, nagyon érdekes nevű textíliákat lehetett kapni akkoriban a Gácsi utcában, a gyári árnál olcsóbban:


Ennyi fért a mai válogatásba, jó olvasgatást kívánok mindenkinek!

(szöveg és kép: Éva)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése