2015. november 1., vasárnap

NOVEMBERI előzetes programajánló

Nem kell ahhoz a temetőbe menni, hogy az embernek eszébe jusson az elmúlás, novemberhez lapozva a naptárban gondolom többünknek eszébe jut, hogy már csak két hónap maradt az évből. Hogy a 2015-ös esztendő utolsó előtti hónapját se töltsük el haszontalanul, már most jegyezzük fel magunknak az egyes érdekes események időpontját – így biztosan nem maradunk le róluk!

November első hetében Nógrádot elárasztják az íróemberek! Mindjárt november 4-én (szerdán) Dragomán György érkezik Fülekre, hogy a Koháry téren található Európa bárban 16.00 órától Mizser Attilával beszélgessen az eddig megjelent műveiről.

Másnap, november 5-én (csütörtökön) Losoncon Szomolai Tibor mutatja be könyveit a Phoenix Galériában 17.00 órától,
Füleken már fél órával korábban, 16.30 órától kezdődik az író-olvasó találkozó, vagy ha úgy tetszik Ardamica Zorán könyvének bemutatója a Városi Könyvtárban,
és ha mindez kevés lenne, 18.00 órától Pavel „Hirax” Baričák tart motivációs előadást szlovák nyelven a losonci B. S. Timrava Színházban, ez utóbbira a belépőjegy 4 euróba kerül.

November 6-án (pénteken) a Szabó Gyula Emlékházba Szabó Ottó festőművész jubileumi kiállításának megnyitójára invitálok mindenkit sok szeretettel, kezdés 17.00 órakor.

Aki képek helyett szóképekre vágyik, az ugorjon el ugyanaznap Rimaszombatba, ahol a Rimaszombati Kávéházban ezúttal a slam poetry lesz terítéken Laboda Róberttel és Varga Bencével, sőt Robi Túlzások című könyvével is megismerkedhetnek az érdeklődők. Kezdés 19.00 órakor, helyszín a Három Rózsa Kávéház.

November 7-én (szombaton) Losoncon világrengető eseményre kerül sor, a Gamma Ray heavy metál együttes 25 évének legjavával érkezik európai turnéján belül Losoncra, a plakáton olyan városok szerepelnek még mint Berlin, Budapest, Milánó, Barcelona, Madrid, Párizs, London… 18.00 órától az Aréna Sportcsarnokban.

Vasárnap délelőtti matiné előadás lesz Rimaszombatban november 8-án az Orbis Moziban, a budapesti Ametist Bábszínház előadásában Mazsola és Tádé zenés bábjáték tekinthető meg. A belépőjegy 4 euróba kerül, de érdemes előtte telefonon érdeklődni (047 56 21 550).

November 9-én (hétfőn) ismét 17.00 órára várják a losonci Nógrádi Könyvtárba mindazokat, akik szívesen olvasnak és beszélnek is az olvasmányaikról, a „Szót értők társasága” kis létszámban, de annál nagyobb szeretettel várja az érdeklődőket.

Ugyanaznap szlovák nyelvű színházi előadás is lesz Losoncon Egon Bondy Návšteva expertov című fekete komédiájában a losonci Lukáš Pelč és a méltán népszerű Robo Roth is látható – többek között. Kezdés 18.00 órától a B. S. Timrava Színházban, jegyek tán még kaphatók (elővételben 7, a helyszínen 9 euróért).

November 11-én (szerdán) az Apolló Moziban 19.00 órától egy népszerű szlovák énekesnő, Kristína és csapata mutatkozik be, ha mást nem, a Horehronie című dalát biztosan mindenki hallotta már…

Ha péntek és 13-a az vagy nagyon jól sülhet el vagy nagyon rosszul, én az előbbiben reménykedem, ezért is hívtam meg ismét a losonci születésű Urbančok Larát, hogy ezúttal ne a Feng Shuiról hanem a Hellinger-féle családterápiáról meséljen mindazoknak, akik fogékonyak a megoldásorientált problémakezelésre. Magyarán, akik hajlandóak valami újat is megtudni a dolgok összefüggéseiről, ráadásul mindezt itt Losoncon, magyar nyelven a Phoenix Galériában 17.30 órától.

Miután minden családi bajunkat megoldottuk, belevethetjük magunkat a péntek estébe, az Aréna Sportcsarnokban ezúttal nagyszabású zenei esemény várható este 20.00 órai kezdettel, Igor Kmeťo live & Martin Valihora Band, és további ismert nevek találhatók a plakáton…

November 21-én kezdhetjük a napot a természetben is a Novohrad-Nógrád Geopark vezetett gyalogtúráján, amelyen a Fülek - Rónabánya - Szilváskő - Medves - Medvesi kőbányák - Eresztvény (látogatóközpont) – Fülek útvonalat járhatjuk be Prakfalvy Péter, geológus vezetésével. A kb. 12 km-es gyalogtúrára november 18-ig lehet jelentkezni, részvételi díj 4 euró, gyermekeknek 2 euró.

Aki bírja, a túra után akár bálba is mehet, a Kármán József Alapiskola mellett működő szülői szövetség idén november 21-én tartja szokásos iskolai bálját a Hviezda (Csillag) étteremben. Érdeklődni az alapiskolában érdemes.

Szombaton este a B. S. Timrava Színházba is érdemes lesz elnézni, ott ugyanis a 70 éves Timrava színjátszócsoport mutatja be a jól ismert Ťapákovci című darabot. Rendezője Szabó Árpád, 18.00 órától a csoport 70 évét bemutató kiállítás megnyitója, 19.00 órától pedig maga az előadás tekinthető meg. 

November 27-én még egy rendkívül közismert szlovák nyelvű musical érkezik városunkba, amelynek címe Na skle maľované, és amelyben olyan népszerű színészek szerepelnek, mint a Jánosíkot játszó Janko Slezák, valamint Marta Sládečková, Zuzana Tlučková, Katarína Hasprová, Ivan Vojtek, Karol Čálik, stb. Helyszín az Aréna Sportcsarnok, kezdés 19.00 órakor, jegyek 23 és 25 euróért kaphatók.

November 28-án a borkedvelőket várják a 6. Tarjáni Borszalonba Salgótarjánba, ahol 12 borászat 50 féle bora kóstolható. Díszvendég Agócs Gergely. Kezdés 16.00 órakor a Stécé Kávéházban. Belépő 4000 Ft.

Úgy gondolom választék van bőven, mindenki megtalálhatja a neki tetsző programot. Heti részletesebb programajánló minden vasárnap a blogon, de közben is érdemes néha bekukkantani ide!
Űzzük el a novemberi sötétséget kultúrával! Kuksolhatunk majd még otthon eleget!

(a színessel jelölt szavakra kattintva részletesebb információk nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése