2015. november 4., szerda

Könyvajánló 105

Van-e olyan ember Losoncon, aki még mindig nem tudja hová költözött a nyáron a Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium? És olyan akad-e, aki nem tudja, hogy azóta mellette Phoenix Galéria is működik, számos megvásárolható műalkotással? Ráadásul ezen a roppant hangulatos helyen egyre több rendezvény is helyet kap? Mindjárt holnap Szomolai Tibor tart ott könyvbemutatót, a már ajánlott FELVIDÉKI SAGA mellett holnap az alábbi kötet is megvásárolható lesz nála. Tehát csütörtök, 17.00 óra, Vajansky utca 6.

Szomolai Tibor
Fáklyavivő

Magánkiadás, 2014

Isten és egyház, papok és hívek, politika és közélet színes kavalkádban jelenik meg Szomolai Tibor Fáklyavivő című regényben. A harmadik évezred elejének problémaira érzékeny, a felvidéki magyarság sorsáért aggódó szerző ezúttal egy képzeletbeli gömöri kisváros polgárainak az életébe enged bepillantást.
A regény főhőse megpróbálkozik a látszólag lehetetlennel: feltámasztani a tétlenségből és a közönyből a városka egyházi és nemzeti közösségét. Kende Zsombor felismeri, hogy eltávolodva Istentől és elszakadva a gyökerektől biztos sorvadás vár a felvidéki magyarságra. A Hegyi beszédbe veti hitét és reményét, Jézussal vallva, hogy a ti beszédetekben az igen igen legyen, a nem pedig nem. S éveken át ennek szellemében cselekszik, harcolva a mellébeszélés, a tunyaság, a beletörődés és az önfeladás ellen. Katolikus Hitegyletet alapít, Fáklyavivő címmel újságot indít, híres és fontos előadóakt hív meg, különálló magyar plébánia létrehozásán ügyködik, majd kísérletet tesz a parlamentből kiszorított magyar párt megreformálására
Kálváriája során rádöbben: mintha sem a megújulástól húzódozó egyháznak, sem a felvidéki magyarságnak nem lenne szüksége azokra, akik az igazság egyszerűségét vallják a hazugság bonyolultsága és erkölcstelensége helyett.
Ahogy más könyvek, ez sem fogja megváltani, se jobbá tenni a felvidéki magyarságot, mégis kiáltó példával szolgálhat az elkövetkezendő nemzedékek számára, hogy talán lehetett volna másképp is, volt más, járható és élhetőbb út is, ha az utat mutató fáklyavivőket megbecsülték volna.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése