2015. november 25., szerda

Könyvajánló 108

Mai könyvajánlónkban egy kicsit melegebb vidékre tévedünk, egyébként a Kalligram Kiadó lába alatt is ég a talaj, azt csiripelik a verebek, hogy a magyar és szlovák nyelvű könyveket megjelentető kiadó megszűnik...
A losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban számos kötetük fellelhető, mai ajánlatunk a megszállottságot boncolgatja, igaz némiképp másféle megszállottságot, mint ami manapság a könyvkiadáshoz és árusításhoz kell. De megszállottság és az irodalom szeretete nélkül az sem működne.

Alfred Métraux
A haiti vodu 

PESTI KALLIGRAM KFT., 2003

Annak ellenére, hogy a megszállottság az egyik legismertebb vallásetnológiai, vallástörténeti jelenség, s hogy a megszállottsági kultuszok között a haiti vodu talán az egyik leglátványosabb, legtöbb kérdést felvető s legfelkapottabb kultusz, a mai napig nem jelent meg róla magyarul egyetlen etnográfiai hitelességű leírás sem. Ezért is rendkívül fontos, hogy a francia etnológia e klasszikus szerzőjének munkáját legalább fordításban olvashatjuk. A könyv viszonylag régi megjelenése ellenére is máig alapvető mű, amelynek szintetikus látásmódja új fejezetet nyitott a megszállottsági kultuszok kutatásában.

A kötet a Phoenix Könyvesboltban megvásárolható, ára 11 euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése