2014. február 15., szombat

Hol volt… 18

Vidám téli esték

A múltkor ott fejeztem be, hogy a 2002-es év vége is kemény melóval telt, szó sem volt pihentető heverészésről. A „Csókos kabaré” turnéja közben Jankovits bá rávett minket, hogy a komolyabb hangvételű „Békák és bolondok” után eljött az ideje újra valami vidám dolog betanulásának.

Erdélyi Gábor, Erdélyi Attila, Csák Pista

Nos, ez meg is történt, és az őszi mintegy két és fél hónapos próbafolyamat eredményeként megszületett két új egyfelvonásos darab - Heltai Jenő: „A nagy nő”, illetve Molnár Ferenc : „Az ibolya” címűek, amit egy előadás keretében vittünk színre Jankovits Jenő rendezésében.

Erdélyi Gábor, Csák Éva, Erdélyi Attila

A bemutató Losoncon a Vigadóban zajlott 2002. december 2-án. A két vígjáték ismét elnyerte a közönség tetszését, és fülig érő szájjal ballagtak haza a premier után a decemberi karácsony előtti hangulatnak megfelelően. Heltai Jenő „A nagy nő” c. bohózatában mulatságos jelenetek sorozatában ismerhetjük meg a színikritikus és az ünnepelt díva kapcsolatát, aki viszont inkább a közönsége ünneplését fogadja el, mint a kritikus szerelmi ajánlatát. Molnár Ferenc „Az ibolya” c. színművében sziporkázó dialógusok és komikus szituációkon keresztül végül megtudhatjuk, hogy a színidirektor is érző ember, akit egy hányatott sorsú ibolya is érzelemre tud fakasztani.

Erdélyi Gábor, Erdélyi Anita

Az előadást megismételtük egy hét múlva, szintén a Vigadóban. Januárban azután Gyöngyösön és környékén turnéztunk, immár az új egyfelvonásosokkal. A vidám téli esték gyorsan „elszaladtak”, azután maga a tavasz is, és ismét elérkeztek 2003 júniusában a Jókai napok, amelyek ezúttal „ünnepiesebb” hangulatot öltöttek, mivel a 40. évfolyam volt soron.

Ablakban: Erdélyi Attila, Erdélyi Gábor, Csák Éva, Juhász Judit
Setény Öcsi, Balázs Ildikó

A vígjátékokkal megért ilyen-olyan fesztiváli tapasztalataink ellenére a Heltai és a Molnár darabokkal beneveztünk a versenybe. Elvégre sosem voltunk, és ma sem vagyunk „ijedősek”… Az előadás sikeresen lezajlott, a közönség a zsűrivel egyetemben jókat szórakozott, ismét dicsérték fegyelmezett színpadi munkánkat, színészi teljesítményeinket. Végül megkaptuk a Csemadok OT Nívódíját, Csák Évi elnyerte a legjobb női alakítás díját, valamint Balázs Ildikó és Erdélyi Gábor könyvjutalomban részesültek.

Erdélyi Anita, Csák Lídia, Balázs Ildikó, Erdélyi Attila, Csák Éva

Nem tudom, hogy összesen hányszor játszottuk a kérdéses darabokat (erről lehet, hogy Csák Pista tud pontos számot), de eljutottunk velük még más fesztiválokra is. Ilyen volt pl. 2003 őszén az Adácsi Falusi színjátszófesztivál, ahová mint vendégek mentünk, és érdekes tapasztalatokat szereztünk. A Heltai bohózatot szintén bemutattuk 2004 januárjában Balassagyarmaton a XXIX. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon. De már nagyon előre szaladtam…

Erdélyi Gábor, Erdélyi Attila

A 2003-as év folyamán több riportban is nyilatkoztunk(tam), hogy lassan, de biztosan készülgettünk a KJSZ  15-éves fennállásának jubileumi műsorára, ami  2004-ben volt esedékes. A riportokban szót ejtettük további terveinkről egy-két komolyabb darabbal kapcsolatban, valamint nyilvános felhívást tettünk közzé „rendezőt keresünk” címmel. Akadt is egy régi-új, de ezt majd egy másik sztoriban fejtem ki bővebben.

Aki nem hiszi, járjon utána…   

(Szöveg és fotók: Erdélyi Attila; a képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak)
             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése