2018. május 24., csütörtök

Meghívó a Szent Orbán napi újbor kóstolóra Fülekre

Ilyen remek szöveget kaptam a füleki Pincesor PT-től, a szombati borkóstoló plakátjával együtt:


Bevezetésképpen talán mutassuk be Szent Orbánt, a borászok, a bor, a szőlőtermesztők, s egyben a kádárok és kocsmárosok patrónusát. Szent Orbán védelmez a fagy, valamint a lerészegedés ellen is.
Nem tudjuk, hogy Orbán, aki 223 és 230 között római pápa volt, a borszeretete vagy a szőlőültetvények telepítése révén-e, de a szőlészek kedvelt védőszentjévé vált. A vértanúhalált halt Szent Orbán napját a liturgikus naptár szerint május 25-én ünnepeljük. Mivel ezt a május végi napot szeszélyes időjárás, eső és szél jellemzi, és előfordulhatnak kései fagyok is, a hívő emberek Szent Orbánhoz fohászkodtak, hogy védje meg szőlőiket a kedvezőtlen időjárástól. Ez a szokás mindmáig fennmaradt. A községeket, falukat járva találkozunk Szent Orbán szőlők, mezők és kertek felé néző szobrával, amint őrködik felettük, és Isten kegyelméből jó időt kér rájuk, hogy bőséges termést hozzanak.
Városunkban is van Szent Orbán-szobor. 1796-ban állították a Kakashegy szőlőskertjei alatt. Püspöksüveg fedi a fejét, bal kezében szőlőfürtöt tart, a jobban pedig az evangéliumos könyvet. A legenda szerint a haldokló Orbán meg akarta szentelni a szőlővesszőket, de a bortól megmámorosodott szőlősgazdák szederhajtásokat hoztak neki. Azóta a szederbokor sosem fagy ki, míg a szőlőt tönkreteszi a fagy. Az Orbán-szobrok komolyabb szimbolikát is hordoztak. Ha a szent megvédte a termést a fagy elől, a gazdák borral tele edényeket raktak a lábához, ha viszont fagykáruk lett, megvesszőzték, leköpdösték vagy leöntözték vízzel. Szent Orbánnak nehéz volt az élete, ahogy a szőlősgazdák patrónusaként töltött évszázadok is. 
Orbán napjához különféle ünnepségek, búcsújárások, körmenetek is fűződtek, amik gyakran jártak együtt mulatozással. A szőlőtermelők és borászok számára tehát különleges napnak számított, és éppen ezért készül a Pincesor PT is Orbán-napi újbor kóstolóval. Borgazdáink baráti tereferére, borozgatásra invitálnak mindenkit a pincesorra. A borkóstoló természetesen nem csupán a tavalyi év terméséből készült újborokra korlátozódik, egyes borászaink borarchívumuk különlegességeit is kínálják.
A rendezvény színvonalát csak emeli a szórakozásra hangolódott, vidám vendégsereg, a pincék rendezett környezete, a borporta tanösvénye, a tavasz köszöntésével párosuló, már-már nyári napsütéssel kísért koccintgatás.
Az újbor kóstoló 2018. május 26-án (szombaton) 14:00 órakor veszi kezdetét a füleki pincesoron.
Szeretettel várunk mindenkit, s egyben bízunk benne, hogy jól fogják magukat érezni nálunk, és a jövőben is visszatérő vendégként segítenek, hogy megfelelő rangra emeljük borkultúránkat.
A bor barátságokat szül, elsimítja a viszályokat, és kétségtelenül jó hangulatot teremt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése