2018. május 31., csütörtök

Könyvajánló (újratöltve) 36.

A legújabb hírek szerint ismét hozzáférhetők a magyar részlegen a könyvek a Nógrádi Könyvtárban! Ennek örömére ma ismét egy olyan kötetet ajánlok a könyvtár polcairól, amely egy trilógia első része, de önálló olvasmányként is megállja a helyét.
Vigyázat: nehezen tehető le! :-)

Noah Gordon  
Az orvosdoktor

Európa Könyvkiadó, 1995

Az orvosdoktor a Cole orvosdinasztiáról szóló háromkötetesre tervezett sorozat első tagja. A terjedelmes regény a tizenegyedik század orvostudományának izgalmas világába kalauzolja el az olvasót.
A főszereplő, Rob J. Cole felfedezi magában a "varázslásra" való hajlamot: kézrátétellel képes megállapítani a közelgő halált. A még gyermek Rob J. először Londonban jön rá különleges képességére, amikor egy éjjelen félreérthetetlenül megérzi előbb anyja, majd később apja közelgő halálát. Néhány évvel később, hogy elkerülje a rabszolgasorsot, a jóindulatú vándor borbély-felcser inasa lesz. Évekig tartó vándorútjuk során bebarangolják az országot, számos beteget meggyógyítanak, ám néhány alkalommal menekülniük kell, mivel a fiú furcsa tudományát a kor boszorkányságnak minősíti.
Időközben Rob felcseperedik, s mesterétől eltanulja a korabeli orvoslás alapjait is. Egy zsidó kereskedőtől megtudja, hogy a perzsiai Iszfahánban egy muzulmán kórházban működik a világ legjobb orvosa, bizonyos Abdullah ibn Szina. Rob ekkor elhatározza, hogy a világ legkiválóbb orvosának a tanítványa lesz, s immár egyedül, zsidónak öltözve útnak indul. Több évi veszélyes tengeri utazás, hegyeken és sivatagokon való átkelés következik, melyek során katonaorvosként átéli az egymás ellen hadakozó keleti hatalmak kimerítő háborúit, majd megszámlálhatatlan kaland és veszedelem után végül tapasztalt orvosként visszatér Londonba.
A regény, melynek cselekményét a történelmi valóság és a művészi képzelőerő egyenrangúan formálja - értékes szórakozást ígér a történelmet és az epikát kedvelők széles táborának. 

(szöveg forrása)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése