2016. december 1., csütörtök

Karácsonyi játék

A losonci anziksz blog immáron negyedszer indít karácsonyi játékot, az elsőnél 2013-ban Adventi játék címen nagyon szorgalmasnak kellett lenniük a játékosoknak, hogy bekerüljenek a sorsolásba, a másodiknál csak 9 kérdésnél kellett megjelölni a helyes választ, a harmadiknál a kérdések száma 4+1-re csökkent… és az ideinél ismét egy picivel több munka vár a játékosokra, de úgy gondolom, megéri.

Hogy kellőképpen felcsigázzam az érdeklődést, mutatom, mit lehet nyerni:

1. Amint azt a játék beharangozójában már említettem, ezúttal egy kedves olvasó és a sétáink állandó résztvevője, Popovics Andrea horgolt csodái is megnyerhetők, konkrétan 5 db horgolt hópehely és 5 db horgolt csengettyű.

Horgolt csodák egy csomagban

2. Másodjára a blog egyik új blogpartnere, a KVETY 3 - 3 VIRÁGOM virágüzlet felajánlása: egy karácsonyi asztaldísz. Amennyiben a képen látható lilás színkombináció sehogy sem fér bele a nyertes színvilágába, az asztaldíszt a kért színekben fogják a nyertesnek elkészíteni.

Karácsonyi asztaldísz

3. A harmadik nyereményt a legeslegújabb blogpartner, a Vajansky utcában található ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS BOLT ajánlotta fel: egy 10 euró értékű bevásárlást a boltban. Teljes mértékben a nyertesre van bízva, hogy a 10 euróból milyen zöldséget és/vagy gyümölcsöt, netán mákot, diót, mézet, vagy egyéb, a boltban kapható finomságot vásárol be.

10 euró értékű bevásárlás ebben a boltban

És mivel könyv nélkül nem karácsony a karácsony:
4. A negyedik nyereményt legelső és sokat emlegetett blogpartnerünk, a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium ajánlotta fel: egy ajándék könyvutalvány formájában, amelyet majd a Vajansky utca 6. szám alatti boltban lehet átvenni / beváltani.

Könyvutalvány helyett mutatom ezt :-)

No de jöjjön maga a játék.
Ezúttal Ady Endre egyik versének 4 sorát kell beküldeni helyes megfejtésként, a hozzá vezető út pedig az alábbi:

1. A 4 sor első szava Charles Dickens egyik ismert műve címének első szava. Az 1843-ban készült regény főszereplője Ebenezer Scrooge, egy uzsorás. A mű angol címét is elárulom: A Christmas Carol. A megfejtéshez – ha másként nem megy – barátunk a gugli :-)
tehát: Charles Dickens: .......... ….

2. A 4 sor második szava az alábbi versidézet címének első szava. A vers szerzője Arany János.
"Száll a madár, ágrul ágra,
Száll az ének, szájrul szájra;"
tehát: Arany János: …. . …………….

3. A 4 sor harmadik szavaként Weöres Sándor alábbi versikéjének címéből ismét az első szót kell feljegyezni a megfejtéshez:
"Ha a világ rigó lenne,
Kötényemben ő fütyülne,
Éjjel-nappal szépen szólna,
Ha a világ rigó volna.

De ha a világ rigó lenne,
Kötényembe nem is férne,
Kötényem is honnan volna,
Ha egész világ rigó volna."
tehát: Weöres Sándor: .. . ….. …. …..

4. Hogy ne fáradjunk nagyon bele a játékba, következzen egy zeneszám. Zorán dalának címéből a második szóra vagyok kíváncsi a 4 sor negyedik szavaként:
tehát: Zorán: ….. …… …. .. ……

 

5. A keresett ötödik szó Reményik Sándor Erő című versében többször is megtalálható, segítségképpen az alábbi idézetet mutatom belőle:
"Ha szerelemmé …..:
Tán elégetné azt, akit szeret."

6. Az idézet hatodik szava Márai Sándor egyik regényének címe a névelő nélkül (vagy mondhatjuk úgy is, hogy a cím második szava).
A könyv ismertetőjében ezt írják: „Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.”
tehát: Márai Sándor: .. …..

7. Ismét egy dal következik, ezúttal Cserháti Zsuzsa egyik nagyon ismert dalának címéből az első szót kell feljegyezni az idézet hetedik szavaként:
tehát: Cserháti Zsuzsa: ……… ….. ….



8. Ismét egy klasszikus következik, Arany János: A rab gólya című verséből származik az idézet, amelyből a hiányzó szó a megfejtés következő szava.
"Felrepűlne, messze …….
Messze messze,"

Most már finiselünk, ennek örömére elárulom, hogy most egy „a” névelőt kell beleírni a keresett Ady idézetünkbe, majd következik az utolsó keresett szó:

9. Weöres Sándorból sem elég soha, most az Ének a teremtésről című verséből következik egy idézet, amelyből a hiányzó szó a 4 soros idézetünk utolsó szava:
"És ahogy a Nap a hevét kifújta,
a szinekbe-bomlott ……. újra
árnyék hajolt."

Nem kell a feladattól megijedni, ismétlem barátunk a gugli, de az is meglehet, hogy az első néhány szó megfejtését követően már tudni is fogjuk a keresett idézetet. Elég csak az idézetet megírni, de akinek sok ideje van, az részletezheti is. :-)

Hogy az ajándékok karácsonyig tényleg eljuthassanak majd a nyertesekhez, ezért a helyes megfejtések beküldési határideje december 15. (csütörtök) éjfél, másnap sorsolás! A beküldés módja a szokásos: e-mailben a losoncianziksz@gmail.com címre, vagy a losonci anziksz blog facebook oldalán üzenetben.

Összesen 4 nyertest sorsolunk majd ki, mindegyik nyertes egy-egy ajándékot kap a fentiek közül. Várom tehát a megfejtendő 4 soros Ady idézetet, és egyben kívánok kellemes szórakozást a játékhoz!

3 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó :-))))) hova jársz az ilyen ötletekre ?
    Na ha lesz egy kis időm elbeszélgetek a gugli barátommal. Köszi a játékot (sajnos az igéretemet csak jövőre tudom már betartani, de nem felejtettelek el :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nem tudom, az ötlet az úgy jön magától, mondjuk előtte sokáig fogalmam sincs mi legyen a játék :-))) (egyszer az ígéretednek is eljön az ideje, emiatt kérlek egy percig se érezd rosszul magad!)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés