2016. november 30., szerda

Könyvajánló 159

Közeledik a karácsony, a könyv pedig igazán nem hiányozhat a karácsonyfa alól! Hogy legyen miből válogatni, mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom az eddigi könyvajánlók TARTALOMJEGYZÉKÉT, illetve a mai ajánlatot is. Ezúttal két kiadványra szeretnénk felhívni a figyelmet, természetesen mindkettő megvásárolható a losonci Phoenix Könyvesboltban.

Kresz Károly (szerk.)
Nagy rejtvénykönyv 14.
Alexandra Kiadó, 2016
REJTVÉNYKÖNYV sorozat
  
Kedves Olvasó! Az Alexandra Kiadó rejtvénykönyvének legújabb darabját tartja kezében. A könyvben a rejtvények vannak túlsúlyban, de számos receptet, ismeretterjesztő információt, kultúr-, tudomány- és technikatörténeti érdekességet, regényrészletet és viccet is olvashat, így a rejtvényfejtés szüneteiben is haszonnal forgathatja a kötetet. A nőkre és a férfiakra egyaránt gondoltunk, és természetesen a gyerekekről sem feledkeztünk meg.
Kellemes időtöltést, jó szórakozást kívánunk!

A 400 oldalas rejtvénykönyv a Phoenix Könyvesboltban 6,90 euróért vásárolható meg.

Farkas Ottó      
Vándorúton
Bagolyvártól a Baranta-völgyig

Zuárd Kiadó, 2016

A könyv a legarchaikusabb magyar tájegységnek számító Gortva forrásvidék tizenegy települését dolgozza fel. Így látogathatunk el Sőregre, Ajnácskőre, Almágyba, a Medvesalja településeire – Óbást, Egyházasbást, Vecseklő, Medveshidegkút, Tajti, Cered falukba, s nem maradhatott ki a könyvből a szerző szülőfaluja, Dobfenek és a sokak által egyre inkább ismert Gömörpéterfala, a Baranta-völgy sem.
A most feldolgozott vidéken nem csak a hegycsúcsokra épült várakhoz, hanem nevezetesebb szirtekhez és völgykatlanokhoz is fűződnek a magyarság múltjába bepillantást engedő mondák és legendák, amelyeket az ott élők jellegzetes palóc tájszólással meséltek el a szerzőnek. 

Így megtudhatjuk, hogy a monda szerint Egyházasbáston van eltemetve a magyar történelem leghíresebb merénylője, Zách Felicián, hogy Bercsényi Miklós, a Rákóczi-szabadságharc főtábornoka az ajnácskői várban végeztette ki a hazaárulással vádolt Szegedi Ignáczot, illetve többek közt az is kiderül, milyen lehetett fénykorában a sőregi Bagolyvár, amelyet a tatárok se tudtak bevenni.
(szöveg forrása)

Farkas Ottó legújabb kötetét is a Phoenix Könyvesboltban érdemes keresni, ára 15 euró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése