2016. december 6., kedd

Kiállítás a Nógrádi Könyvtárban

Már megszoktuk, hogy a Nógrádi Könyvtárban időről-időre új kiállítás tekinthető meg, ez a mostani azonban egészen különleges alkalomból született.

A könyvtári múltat bemutató kiállítás egy része

A losonci könyvtár első írásos emléke éppen 165 évvel ezelőttről származik, ebből az alkalomból a könyvtár dolgozói novemberben egy ünnepélyes összejövetelt rendeztek, ahol sok egyéb mellett bemutatták a könyvtárról készült monográfiát is.

A kiállított régi könyvek egy része

A könyvtár, a város 1849-es felégetését követően, Kubinyi Ágoston nagylelkű adományának köszönhetően 1851-ben újjászületett, hiszen az ajándékba kapott 5000 kötet képezte a könyvtári leltár alapját.

Az első leltárkönyv

A szlovák szakirodalom részlegének galériájában az egykori könyvtári bútorokon kívül a régi katalógusok, cédulák, de a könyvtári bélyegzők lenyomatai is ki vannak állítva. Ráadásként a könyvtári dolgozók életébe is betekintést nyerhetünk a kiállított fotóknak és egyéb dokumentumoknak köszönhetően.

Magángyűjtemény darabjai

A kiállításon helytörténészeink és mások magángyűjteményének néhány darabját is kiállították. Az én kedvencem a szlovák nyelvű könyvtári "tízparancsolat", amely az olvasók viselkedését volt hivatott szabályozni...

A "tízparancsolat"

A kiállítás a könyvtári nyitvatartás idején ingyenesen látogatható, csak be kell menni az udvarra, onnan mindjárt jobbra fel a lépcsőn a szlovák szakirodalom részlegére, majd nem árt szólni az ott dolgozó kedves könyvtárosoknak, hogy a kiállítást szeretnénk megnézni. Az év végéig ezt még bármikor megtehetjük, utána késő bánat....

Az ünnepségről és a kiállításról szlovák nyelvű cikk és fotógaléria ITT tekinthető meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése