2016. november 9., szerda

Könyvajánló 156

Mai könyvajánlónknak semmi köze az amerikai elnökválasztáshoz :-) Sőt, semmilyen választáshoz sincs köze. Egy rég élt királyról szól, akit azóta is szentként tisztelnek...
Szent Lászlót számos legenda kíséri évszázadok óta, a Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban megvásárolható kötetben meséket és mondákat gyűjtöttek és adtak közre.

A szent lovagkirály
Mondák és mesék Szent László királyról
Tóth Kiadó

I. (Szent) László (Lengyelország, 1046. június 27. – Nyitra, 1095. július 29.) Árpád-házi magyar király (1077–1095). Bátyja, I. Géza után lépett a trónra, utóda Könyves Kálmán volt. Egy gyermekének ismert a neve, ő Szent Piroska, a későbbi bizánci császárné. A László név szláv eredetű, a Vladiszláv keresztnévből származik, a jelentése: hatalom és dicsőség.
Roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó, erősen keresztény hitű, bátor és harcias király volt. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: Gellért püspök, I. István, Szent Imre, András és Benedek remeték. Őt magát 1192-ben avatták szentté.
„A szent lovagkirály” című kötet Szent László királyról tartalmaz meséket és mondákat, versben és prózában, többek között az alábbiakat:
Szent László király legendája; A váradi püspök lánya; Salamon király és a hercegek viszálya; Salamon; Szent László hadjáratai a kunok ellen; A sziklából fakasztott víz; Szent László pénze; Krakkó ostroma; A Tordai-hasadék; Szent László füve; Szent László táltos lova; A Szádelői-völgy; Szent László kútja; Palóc dalok 84.;
Ének Szent László királyról; ...

A 144 oldalas könyvet a Phoenix Könyvesboltban 4,90 euróért vásárolhatjuk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése