2016. november 27., vasárnap

Városnéző séta - rejtett titkok nyomában

Amint az a blog rendszeres olvasói bizonyára tudják, november 27-re városnéző sétát hirdettünk, hogy Puntigán József vezetésével újabb ismeretekkel és élményekkel gazdagodjunk városunk titkai nyomába eredve.

Indul a nagy csapat

A felújított városháza mellé a hűvös idő ellenére szép számban érkeztek délután 14.00 órára az érdeklődők. Örömmel vettük tudomásul, hogy a séta során Tarnóczi László a Kossuth Rádióba készít műsort, amelyet egy hét múlva szombaton (december 3-án) 18.30 órakor hallgathatunk majd meg a Határok nélkül című adásban.

Bevettük a felújított Hercz utcát :-)

Első megállóként a Hercz utcában a bal oldalon látható épületről esett szó, amely egykor a szabadkőművesek székházaként is szolgált. Kész haszon, hogy az utcát még mindig nem adták át az autósforgalomnak, így bátran gyalogolhattunk a közepén :-)

"Ott fent volt a vízimalom" - magyarázza P.J. az artézi kútnál

Szó esett természetesen a városházáról, tűzoltószertárról, kisdedóvóról, az egykori malomról, bíróságról is. A felújított Komensky utcában megálltunk egy pillanatra az artézi kútnál is, majd az evangélikus templomnál, és folytattuk utunkat a temető felé. Ott sokunk örömére kiderült, hogy betekintést nyerünk az egykori pincékbe, ahol annak idején a bort árulták.

Építési terület: az egykori borospincék

A hely jelenleg építés alatt áll, a fiatal tulajdonosnak nagyszabású tervei vannak, reméljük azok teljesülnek is, így egy újabb érdekes helyszínnel gazdagodik a város és az odalátogatók. Több boltíves pincehelyiség található ott, ha jól emlékszem a leghosszabb pince 33 méter, a falain jelenleg csurog a víz, van még ott munka bőven...

A tulajdonos mesélt a terveiről is

Megköszönve a tulajdonos szívességét, hogy beengedett és mesélt is a helyről, folytattuk utunkat a temetőbe. A séta hirtelen ötlettől vezérelve váratlan kalandtúrává alakult át, ugyanis az építőanyag kupacokkal körbevett és meglehetősen romos lépcsőn közelítettük meg a dombot. Mindenki vigyázott hova lép, így senkinek sem esett baja...

Szabadkőműves jellel ellátott sírkövet nézünk

Mire kijöttünk a pincéből a felhők is eltűntek a fejünk fölül, így gyönyörű kék ég alatt és napsütésben csodálkozhattunk rá a közeli szabadkőműves sírra. Onnan aztán sietősen haladtunk tovább a felújított ravatalozóba, ahol már vártak ránk.

A ravatalozóban legalább nem fúj a szél

Odabent meghallgathattuk a hely történetét, sőt alaposan megszemlélhettük a kiállított dokumentumokat, tárgyakat és persze az ott helyet kapott jeles személyiségekről is elolvashattuk a rövid ismertetőket. Szlovák nyelven.

Sok jó ember befér az egykori boncterembe

Innen alig néhány méterre található a Serly kápolna, amelyhez sikerült kölcsönkapni a kulcsot és ami dupla öröm, sikerült az ajtaját is kinyitni. (A végén pedig bezárni.)

A Serly kápolna kintről nem annyira pókhálós...

Odabent korhadt padlózat, sötétség és pókhálók vártak, de a kalandtúrába ez is belefér! :-) A falon a tábla Serly Lajos zeneszerző emlékét hirdeti, az alábbi fotót függőlegesen átszelő madzag pedig ama bizonyos temetői haranghoz vezet...

...mint bentről :-)

Miután a kápolnából kijőve leszedegettük egymásról a pókhálót, még egy ennél is elhanyagoltabb romosabb építmény előtt is megálltunk, a Jeszenszky család kriptájánál. Jeszenői Danó írta meg a Losonczi Phönixbe Losonc történetét, érdemes elolvasni, sok új és érdekes ismerettel gazdagodhatunk. (ITT online olvasható, az 5. oldaltól).

A bedeszkázott Jeszenői / Jeszenszky családi kripta előtt

Mivel addigra már elég hideg szél fújt és a társaság java része erősen fázott, szélnek eresztettük a csapatot, a kitartóbbak még együtt mentek vissza a városba. Puntigán József elmondása szerint az idei sétákról is készülnek majd füzetek, amelyek majd valamikor jövőre hozzáférhetővé válnak. Majd időben szólunk!

Köszönjük mindenkinek, hogy a hideg idő ellenére velünk tartott, remélem senki sem bánta meg. Aki kíváncsi milyen "rejtett titkokat" árult el Puntigán József, az ne felejtse el december 3-án 18.30 órakor bekapcsolni a Kossuth Rádiót.

Érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott további információk olvashatók. A blog facebook oldalán még több fotó tekinthető meg ITT. Tessék a nyilakkal lapozni. A képek mobillal készültek, ez van... :-)

Frissítés: ITT pedig elolvasható Puntigán József ismertetője a vasárnapi sétáról, érdemes kattintani!

Frissítés 2016. dec. 5.: ITT meghallgatható a sétán készült hangfelvétel, amelyet a Kossuth Rádió Határok nélkül című műsorában szombaton 18.30-tól sugároztak...

1 megjegyzés: