2014. december 13., szombat

Ez már történelem! (20)

Amint azt a legutóbbi színházi cikk végén jeleztem, sajnos elfogytak a Csemadok krónika teleírt lapjai, így innentől kezdve főleg az egyéb anyagokra támaszkodhatom csak.
A Magyar Kulturális Központ szekrényéből előhalászott fényképkupacok között volt egy, aminek a fényképeire gondos kezek ráírták, hogy „Különleges világnap -1961”. Egy listán pedig ehhez a címhez és évszámhoz ennyi volt még írva: „rendezte Kovács Kató”.

A kiindulási pont: Csák Etelka, Vámos Anikó, Bíró Zoltán, ?, Hrugyan Ferenc

Nos, utánanéztem én ennek a „Különleges világnapnak” máshol is. Íme: a darab írója a népszerű humorista, publicista Tabi László, a mű pedig valószínűleg 1960-ban látta meg a napvilágot, még az év áprilisában a budapesti Madách Színház be is mutatta. Ezen az oldalon lehet lapozgatni az akkori budapesti fotók között, az ottani szereplők Kiss Manyi, Lázár Mária, Greguss Zoltán, Lőte Attila, stb.

Háttal Hrugyan Ferenc, a többiekről sajnos nem tudom kicsodák

Megtaláltam a neten a darab szövegkönyvét is, aki szeretné, ITT el is olvashatja.
Mit mondjak, a kor szellemének megfelelő szavakkal teletűzdelt vígjáték a szokásos szerelmi szállal és egyebekkel megsrófolva. Én jól szórakoztam az olvasása közben…


Hiszen a lényeg, hogy azt a kort sem kellett olyan nagyon komolyan venni, bármilyen is volt az elvárás. Márpedig elvárás lehetett, ugyanis keresgéltem az Új Szó archívumában is, de ott a szántáson, vetésen, aratáson és burgonyatermésen kívül szinte alig találtam más tudósítást Losoncról. Mintha megszűnt volna a kultúra – illetve nem lehetett volna róla írni.
 
Csák Etelka, Szlúka Béla, Hrugyan Ferenc, ?, Bíró Zoltán

Hasonló kicsit közelebbről: Csák Etelka, Szlúka Béla, Hrugyan Ferenc
 
Szlúka Béla, ?, Hrugyan Ferenc, Bíró Zoltán

Egy biztos, Tabi László e darabja nagy népszerűségnek örvendett, több magyarországi színház is repertoárjára tűzte és a rádióban is nagyon gyakran leadták a belőle készült rádiójátékot.

Hrugyan Ferenc, Bíró Zoltán - a hölgyet valaki beazonosíthatná

A képek feliratainak köszönhetően annyit tudni, hogy Dr. Baranyai Burger Antal szerepét Hrugyan Ferenc játszotta, sajnos Ellit, a feleségét játszó hölgy neve sehol se szerepel.

Hrugyan Ferenc, ?, ?

Tibor fiukat Bíró Zoltán alakította, aki a történet szerint szerelmes Katiba. Itt Losoncon Katit Vámos Anikó játszotta, és a valós életben később ténylegesen összeházasodtak. (Hiába, a kultúra összehoz – mondtam már?)

Vámos Anikó, Bíró Zoltán, Szlúka Béla, ?, Hrugyan Ferenc, ?, ?

Kati papáját, vagyis Zsenda Gyulát Szlúka Béla játszhatta, feleségét Annust pedig Csák Etelka. Az egyik fénykép hátulján szerepel még egy név: Jedlicska Mária, sajnos a fotó alapján nem tudom beazonosítani a darab szerinti szerepét. Egy biztos, szeretett fényképezkedni, van róla több virágos fotó is…

Hrugyan Ferenc és Jedlicska Mária

Jedlicska Mária és ?


Sajnos a többi szereplő nevével nem tudok szolgálni, esetleg ha akad itt valaki, aki felismeri valamelyik szereplőt, kérem, írja meg, előre is köszönöm!

(Szöveg: Éva, fotók: Csemadok, a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva további információk olvashatók)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése