2014. augusztus 22., péntek

Ez már történelem! (9)

Szemezgessünk még egy kicsit a Csemadok krónikából:

"Színjátszóink részt vettek az 1953-ban rendezett alkotó versenyen. A szocialista tárgyú Járó Kiss Péter - Negrosov: Színész című egyfelvonásos darabja szerepelt a járási népművészeti bemutatón. Az egyfelvonásos „Színész”-t a bemutatón kívül még 3 ízben adták elő.

Kicsit elmosódott kép a Nem élhetek muzsikaszó nélkül c. előadásból

A színjátszóinkon kívül részt vettek még a versenyen énekeseink: Dodok Jenőné, Takács Józsefné, Csaszlovszky Jánosné, Krajcsi Erzsébet, Péter Sándor és a szavalóink Krajcsi Erzsébet, Böszörményi László, Nagy Ferenc, Kusztra Károly, akik az első és a második díjat szerezték meg."

Szintén nem élhettek muzsikaszó nélkül...

"Rendeztünk több tarka estet, nagy közönségsikerrel. A téli hónapokban vasárnaponként jól sikerült teadélutánokat és estéket tartottunk. A farsang alatt rendeztük az első losonci álarcos bált.
Énekkarunk egysége meglazult, mivel karnagyunk Kudlák Pál hosszú ideig betegeskedett. Felépülése után sem tudta ellátni feladatát. Később a vezetőségnek sikerült ismét Benyik Zoltán karnagyot megnyerni a dalárda vezetésére, aki nagy fáradság árán újra összehozta a dalárdát. 1954. június 19-én, a Csemadok kerületi konferenciájának előestéjén a dalárda fel is lépett. Úgy látszott, hogy minden rendbe jött, amikor Benyik Zoltán újra súlyosan megbetegedett. A próbák szüneteltek, majd a karnagy lemondása után a dalárda 1954-ben megszűnt. A vezetőség női kart hozott össze, de az sem kezdte meg működését vezető hiányában."

Kevésbé elmosódott kép, de így sem tudni kik a szereplők

1954-ben a tánccsoport vezetését Mády Erzsébet vette át, aki rövid időn belül megszervezte a táncosokat és szerepeltette is. A Csemadok helyi szervezete bábszínházat is szervezett. Dedák Sándor vezetése mellett a csoport a Másenka és a medve című mesét játszotta többször is. Tarics Ferenc vezetése mellett a székházban mozielőadásokat is tartottak. A kultúrcsoport tagjai bekapcsolódtak a választási előkészületekbe, részt vettek az aratási munkákban is (délután dolgoztak a földeken, este kultúrműsort adtak), ahol lehetett kultúrműsorral léptek fel.

Ez már a Bújócska, amint látni elöl ültek a gyerekek...

A Csemadok krónika több oldalon taglalja a mindenféle nehézségeket, az elmaradó és passzív tagságot (pl. 817 tagból csak 197 fizette be a tagsági díját), illetve azt, hogy segítség helyett a magas adók hátráltatták a csoport munkáját. „Sokba került a ruhák kölcsönzése is Martinból. A János vitéz ruháiért első esetben 812 koronát, a további előadásokért 618 koronát fizettünk.”

Az előző fotó hátoldala: mely szerint a képek Vilkén készülhettek

"A mindenféle nehézségek ellenére 1955. február 27-én a népművészeti bemutatón színjátszó csoportunk előadta az „Őserdő” című egyfelvonásos színdarabot, mellyel harmadik helyezést értek el, és Sztálin plakettet kaptak jutalmul."

Ez is a Bújócska, sok szereplő pici színpad

Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül  című zenés vígjátékát Losoncon 3-szor, Rimaszombaton, Kétkereszturon, Vilkén és Füleken is előadták.

Ez is a fotó hátoldala: terjesztették a szocialista eszmét...

Csizmarek Mátyás: Bújócska című vígjátékát Losoncon kétszer, Panyidarócon, Füleken és Ragyolcon adták elő. Ebben a darabban főbb szerepet játszottak: Riasz Gyuláné, Krajcsi Erzsébet, Szartorisz Vilma, Dedák Sándor, Béres László, Benko Lenke, Papanecz Oszkár. Sajnos néhány fotón kívül más nem maradt az archívumban erről a darabról sem.

A színjátszó csoport novemberben újra vidám tarka esttel lépett fel „Szív küldi szívnek” címmel, melynek anyagi sikeren kívül erkölcsi sikere is nagy volt.

Ezzel el is érkeztünk az 1955-ös év végéhez, legközelebb a krónika szerint „nagyon sikeres” 1956-os évet fogjuk részletesebben megvizsgálni, jön a Csárdáskirálynő rengeteg fotóval és műsorfüzettel!

(Szöveg: T. Éva, idézet a Csemadok krónikából; a képek kattintással nagyobb méretben nyílnak)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése