2013. november 23., szombat

Hol volt, hol nem volt… 6

Kaktusz a Vigadóban

Akkor tán folytatnám az 1993-as évet… Augusztusban ismét részt vettünk a színházi táborban Tarnamérán, ahol a fő téma lényegében „A kaktusz virága” volt, amelynek kiválasztása már áprilisban megtörtént.  A csoport itt kezdte el a mű részletesebb betanulását Jankovits Jenő rendezésében, miközben néhányan (jómagamat is beleértve) nekifutottunk a lassan közeledő ötéves jubileumunk szervezésének. Az elkövetkező pár hónap igencsak sűrűre sikeredett: október 2-10, III. Őszi Színházi Napok, melynek szervezése (lásd a programot) sok erőnket „elszívta”, viszont az eddigi évadokból a legsikeresebbnek bizonyult. No nem azért, mert a záróműsort mi adtuk...

Tóth Pista, Balázs Ildikó

Ekkor kezdődött Losoncon a kultúra terén egy új korszak. Az ősz folyamán megnyílt az újjáépített – renovált Vigadó, ahonnan (pontosabban a Lehár kávéház megnyitójáról) – a kötelező pár pohár pezsgő és néhány nóta után – a színházi napok utolsó napján megkezdtük kosztümös felvonulásunkat  a városon át a Traditional band zenei kíséretében, egészen az Európa kultúrházig, ahol azután bemutattuk az ötéves jubileumi műsorunkat. A díszlet nem lett egészen „hagyományos”, hiszen szerepelt benne néhány rozsdás fémhordó is a Biedermannból… Szegény Agócs Valika (R.I.P) az est műsorvezetőjeként kissé feszélyezetten érezte magát nagyestélyiben a rozsdás hordók mellett.

Tóth Pista, Gerő Ervin, B. Vámos Anikó
 Na mindegy, az est végül is lezajlott, elbúcsúztak a csoporttól Leszák József (Miri bácsi) és Csaszlovszky János (Dzsoni bácsi), az egészségükre hivatkozva nem vállalták a további munkát, a színkörünk az „Örökös tag” címmel honorálta odaadó munkájukat.

Erdélyi Gábor, Balázs Ildikó

 Most akkor végre visszatérnék a „kaktusz”-ra: A darab kiváló francia vígjáték, nemigen részletezem, biztosan sokan ismerik a filmbéli verzióját Walter Matthau főszereplésével. A központban egy nőtlen igen csapodár fogorvos (Julien) áll, aki viszont azt hazudja barátnőjének (Antónia), hogy nős és három gyermek atyja. Antóniának ez rendkívül imponál, ám egyre követelődzőbbé válik. A fogorvos asszisztensnőjét (Stephanie) kéri fel, mint „feleséget”, hogy húzza ki a csávából. Sok-sok bonyodalom után végül mindenki megtalálja a maga párját. A darab magyar verziója teli van Nádas Gábor – Szenes Iván slágereivel, hogy csak a „Let kiss”- t, vagy a „Jamaikai trombitás”-t említsem. Biztosan látták egy páran Bodrogi Gyula és Voith Ági előadásában. A lényeg, hogy a „Kaktusz” premierje ismét nagy közönségsiker lett (ezt követően még 36-szor játszottuk szerteszét a környéken, valamint Magyarországon), főként hogy a Vigadó nagytermében mutattuk be. Ezt óriási megtiszteltetésnek vettük, hiszen 30 év után színkörünk szereplői voltak az elsők, akik a bálterem nagyszínpadán játszhattak…

Bene Győző, Tóth Pista
Ezzel a darabbal is volt „egy-két” élményünk, pl. az egyik előadáson mindjárt az elején nem nyílt ki, csak a függöny fele… a női szereplőnk (B. Ildikó) hiába várta a végszót E. Gábortól, akinek csak a függöny széthúzása után kellett megszólalnia, viszont ő az ágyon fekve csak a nem szétmenő függönyrészt látta. Végül azért csak elkezdték valahogy… Vagy egy vidéki fellépésen az egyik elektromos biztosíték  nem bírta a „gyűrődést” és folyton kikapcsolt, megszakítva ezzel az áramforrást a zenéhez ill. a fényhez…  Nos, mit volt mit tenni, a mindig éppen szabad szereplő tartotta a biztosíték gombját előadás végéig. Szerencsére nem keletkezett se tűz, se nem ért senkit áramütés.

B. Vámos Anikó, Balázs Ildikó
A Vigadót felújító Avant cég ezután fő támogatónkká, a Vigadó épülete – színpada pedig úgymond „második otthonunkká” vált. Csák Pista elvállalta a Vigadó kulturális életének szervezését, melyben természetesen jelentős szerepet játszott csoportunk is. Ilyen volt például  A Vállalkozók I. Nógrádi Bálja az Avant céggel a losonci és a salgótarjáni Ipari Kamarával  közösen szervezve, vagy az I. Nemzetközi borverseny és borkóstoló, stb.

B. Vámos Anikó, Tóth Pista
Az ősz folyamán újjáalakult az 1833-ban létrejött losonci Kaszinó. Ez nem hazárdjátékon alapult, hanem a város értelmiségének egy részét tömörítette, melynek célja Losonc fejlődésének elősegítése volt. Nagy megtiszteltetésnek számított, hogy az eléggé szigorú belépési feltételek ellenére csoportunkból Puntigán József és Csák István tagokká váltak. Színkörünk készítette el a kaszinó által szervezett „A  losonciak I. találkozója”  kétnapos rendezvényének műsorát.

Aki nem hiszi, járjon utána…

(Szöveg: Erdélyi Attila, fotók archívum; a képekre kattintva azok nagyobb méretben nyílnak)

10 megjegyzés:

  1. Szasztasz!
    A sikeres 1992-es évadot sikerült a következő esztendőben is megismételni. Nem volt könnyű -ez a "pálya sincs kikövezve"- , új otthonra leltünk, új szereplők, régi lendület, szűnni nem akaró tenni akarás.
    Folytattuk a diákszínjátszást - nagyon fontosnak tartjuk-, Farkas Imre: Iglói diákok c. előadás bemutatójával. T. Pataki László(R.I.P.) és jómagam rendezésében. Sokat segített a Patakiné Kerner Editke, nemcsak a diákoknak ,de nekünk is. Sajnos ez az előadás is csak Losoncon lett bemutatva. Bármennyire szerettük is volna országos versenyekre, fesztiválokra a fiatalokkal eljutni, ez még nem jött össze. Sebaj.
    Tarnaméra ! Katonai üdülő, termálvíz, koszt, kvártély, próbák, röhögés -mázsás mennyiségben-, egy kis alkohol , no és sok-sok üdítő. Valamivel tudtuk az emberfeletti önkéntes színházi munkát honorálni. Ehhez persze nagymértékben szükség volt a Gyöngyösi Játékszín vezetőjének és rendezőjének Jankovits Jenőnek (R.I.P.) és a gyöngyösi Művelődési Központnak a segítségére, közvetítésére.

    VálaszTörlés
  2. szasztasz!
    A középiskolás fiatalok a sikeres bemutatók után teljesen önálló alkotást szerettek volna bemutatni. Remek ötlettel állt elő György Norbi és hatalmas lelkesedéssel megcsinálták a Jelenetek c. montázs darabot. Igaz, hogy a Kármán Színkör égisze alatt, de a felnőtt tagjaink szereplése nélkül.
    A Csemadok járási elnökeként részt vettem a bolyki színjátszók bemutatóján. Sajnos a darab címére nem emlékszem , de arra igen, hogy volt a játszók között egy tehetséges fiatalember. Tetszett a játéka ezért meghívtam a társulatunkba, játsszon velünk. Elfogadta. Erdélyi Gábor volt. Mindjárt a következő darabban mély vízbe dobtuk. Sikeresen bemutatkozott. A társulatunk húzó emberévé vált.
    Ebben a darabban, ahogy Attila is írta a technikusi szerepet vállaltuk. Nagyon érdekes munka. Jókat lehet derülni, mosolyogni amikor látod társaidat a színpadon izzadni. Persze a siker, a taps a jó produkció után hiányzik, de a társak dicsérete a darab befejeztével - főleg ha nem rontottad el a fényezést,a hangot- kárpótol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A György Norbi által megalkotott színdarabban én képviseltem a Kármán Színházat. (Aki még nem jött volna rá, Csák Éva vagyok) Habár még nem is voltam korban diákcsoportba illő (alapiskolás tanuló voltam :) ), a rendező a női főszereplő - játszotta Germán Livi, alias Zille - kishúgának szerepét bízta rám. A férfi főszereplőt Mizser Attila alakította. Jó kis csapat volt ez is, gyerekként hirtelen belecsöppentem az aktív bohém diákélet közepébe :)

      Törlés
  3. Szasztasz!
    Persze! Az előző bejegyzésben elfelejtettem ( A kaktusz virága c. darbról volt szó).
    Új darab, készítsünk újra szép díszletet. A közönségünk mindent elfogad, de azért a látványos díszlet mégiscsak szükséges. Ügyes mestereink segítségével ( Mekk mester is megirigyelhetné) egy kis szakmunkával átformáltuk a Charley díszletét. Szép lett, jó lett, sőt többször átalakítva még hosszabb ideig díszletként megjelent a színpadon.

    VálaszTörlés
  4. A Kaktusz virágából én kiamadtam, így a bemutatón kíváncsian néztem végig az új színháztag alakítását :) Először történt meg, hogy a nézőtérből láttam a színházunk előadását. Kicsit sajnáltam is, hogy nem vagyok én is a színpadon...

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    A Kaktusz virágában is játszottam.Duplaszereposztásban Ildikóval, Antonia szerepét...sok ének és tanác...Nagyon nagy élmény volt számomra...szép emlékek!Köszönöm mindnkinek!
    A plakátrol lemaradtam...Emlékeztek?Cs.Pista a már kinyomtatott plakátot nem nyomtatta úja, hanem csináltatott egy pecsétet a nevemmel.S mindegyikre rápecsételte...azaz nem mindegyikre, mint a mellékelt ábra mutatja.Nagyon szupi volt, ahogy jártunk "faluzni", csak igy neveztük a falusi előadásokat, ahol nagyszerú hangulat volt....
    Cs.Andi

    VálaszTörlés
  6. Szasztasz!
    Egy kis szünet után itt vagyok.Erdélyi Gábor beszervezése mellett meg kell említenem Bene Győző is ebben az esztendőben került a csapathoz. Sokat nyertünk vele. Odaadó színházi munkája mellett nagy szükség volt a díszletek készítésekor szakmai, fizikai segítségére is. Igazi jó barát volt amíg a színházunknál tevékenykedett.

    VálaszTörlés
  7. Szasztasz!
    A technikai munkához. Ma már csak nevetnének a fiatalok, ha látták volna a korabeli technikát. Igazából semmi baja nem volt, csak a "szalagos" magnó nem volt az ideális. Más nem volt. Egy tévedésünk volt Attilával. Pápán történt - ahol volt más gikszer is - az egyik zenei betét leengedésekor valami félreértés folytán egy másik sáv zenei anyaga is beszűrődött az eredeti dallamhoz. Sebaj művészeink probléma mentesen így is elénekelték a dalt. A legnagyobb technikai hiba Mede Tibike nevéhez fűződik, de arról majd a maga idejében teszek említést

    VálaszTörlés
  8. Szasztasz!
    Jubileumi műsor. Hatalmas készülődés, tervezés. Végül kiötöltük! Fő mottóként azt az alcímet adtuk a műsornak "újjászületés". A modern technikát is bevetettük, hatalmas kivetítőn keresztül felvételeket vetítettünk az addigi darabjainkról illetve készítettünk az alcímhez kapcsolódó felvételt is. Csak röviden: nyárutó, vagy inkább ősz, a losonci tározóhoz (priehrada) mentünk, mert az okosoknak az az ötlete támadt( köztük nekem is), a hideg vízből kibukkanva jól fogjuk szemléltetni a losonci színjátszás sikeres újjászületését. Jó mulatság didergős ifjúi munka volt. Ha jól emlékszem a vizes felvétel résztvevői: Gerő Ervin, Erdélyi Attila, Puntigán Józsi, Mede Tibi, Csák István voltak. Ha valakit kihagytam akkor bocsi. Pótoljátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nocsak, nocsak, mik ki nem derülnek! És erről eddig mindenki mélyen hallgatott. Remélem az a felvétel még létezik valahol :-)

      Törlés