2013. október 8., kedd

Helytörténeti anziksz 2.: A református templom



A „kakasos templom”, ahogyan helyben nevezik a város legvonzóbb látványossága és egyben jelképe. 65 m magas tornya, tetején a forgó „szélkakassal” magasan a város fölé emelkedik, s messziről látható.
Mai formáját 1850-1863 között nyerte el, 1864 szeptemberében szentelték fel. A Vasárnapi Újság 1857. augusztusi 16-i számában olvashatjuk: „Jelenleg legszebb hely a piacz, hol a szép Casino áll. Itt vannak több emeletes házak, a kath. templom és az újonnan épült ref. szentegyház. Ez méltó dísze nemcsak Losoncznak, de hazánknak. Nem valami nagyszerűt látsz rajta, de olly ízléses modort, melly a szemet megragadja. Tornya góth. ízléssel épült, szép bádog fedele van, és tetején roppant rézkakas áll, foroghatóan elhelyezve”.
A kakas valóban „roppant”, méretei 185x175x80 cm. Belsejébe 1886-ban emlékiratot helyeztek el az utókornak, hozzátéve pl. a Losoncz és Vidéke, több budapesti lap akkori példányait, a megye általános név- és címtárát. Ezeket a templom 1978-es felújítása során továbbiakkal egészítették ki.
A régi losonciak bizonyára emlékeznek a kakas tarajának messziről látható aranyos csillogására, mert az „tűzben aranyozott” volt. A templom 1978-as felújítása során egy felelőtlen polgártárs felmászott a felállványozott torony tetejére és kitörte a kakas taraját.  Feltehetően azt gondolva, hogy az tiszta aranyból van. Tévedett, s miután ezt belátta, visszahozta a templomhoz. A taréj akkor új aranybevonatot kapott, de az nem tűzben készült, így gyorsan elveszítette a fényét is.

A templom egykor (P. J.)
A templom helyén eredetileg egy lényegesen kisebb, bástyákkal erősített kőfallal körülvett református templom állt. E templom átépítését már 1846-ban tervezte az egyház, de a kivitelezését csak Losonc 1849. augusztusi elpusztítása kényszerítette ki. A munkálatok megkezdésekor a templom közepén egy sírboltra bukkantak, amelyben az emberi csontok mellett értékes ékszereket, arany és ezüst karkötőket, gyűrűket, láncokat, stb. találtak – a „losonci leletet”, amely azután a budapesti Nemzeti Múzeum tulajdonába került. Az értékesebb ékszerek másolatai megtekinthetőek a losonci Nógrádi Galéria és Múzeum állandó kiállításán. Az eredeti ékszerek néhány darabja 1997-ben volt kiállítva a templomban.
A korabeli templom(ok) fal- és oszlopmaradványait, beleértve a kriptát a jelenlegi járószint alatt kialakított „romkertben” lehet megtekinteni.
A „járószinten” a templomhajó keleti végén látható a 19. századi templom berendezéséből megmaradt faragott festett szószék. Hangvető koronájának felirata: „Boldogok, a kik hallgatják az Istennek beszédét és megtartják azt. Luk. 11.28.”
A főbejáraton belépve a templomba, a jobb oldali falba helyezve, egy rozsdásbarna színű téglalap alakú követ láthatunk. Ez egy sírkő, amely eredetileg a gótikus templom szentélye alatti sírkamrát fedte. Sajnos teljesen lekopott, a feliratából csak néhány betű olvasható el.  Elképzelhető, hogy a sírkamrába a 14. század elején egy füleki várkapitányt temettek el.

A templom ma (P. J.)


Az erkélyre és a toronyba csigalépcsőn lehet feljutni.  A lépcsőt megvilágító gótikus ablakokon beszűrődő fény különös hangulatot ad a feljáratnak. Ezen keresztül juthatunk fel az erkélyre, amelyet egykor a losonci helyi tűzoltó egyesület használt arra, hogy innen figyelje és időben jelezze a városban esetlegesen előbukkanó tüzeket. Visszatérve a csigalépcsőkre megtekinthetjük az ugyancsak eredeti óraszerkezetet és feljuthatunk a már nem használt harangokig, sőt azon túl is, hiszen a lépcsőket felváltó létrák majd a kakasig vezetnek.
Érdemes egy sétát tenni a templomkertben is. Itt láthatjuk az egykori erődfal néhány részletét, betekinthetünk a református egyház imatermének épületébe s annak udvarába. Az imaház bejárata mellett, annak jobb oldalán pedig egy emléktábla összetört maradványait találjuk a kerítés mellett. Ezt eredetileg az egykori gimnázium falán leplezték le 1940-ben és a gimnázium hősi halottjainak állított emléket.
A kert Kubinyi téri oldalán egy elkerített részben áll Kármán József emlékoszlopa, amely eredetileg a gimnázium előtti parkban volt felállítva és 1969-ben, Kármán József születésének 200. évfordulója alkalmából helyezték ide. (Szerző: Puntigán József)

A templom és az emlékoszlop (P. J.)


4 megjegyzés:

  1. Üdvözlöm! Keresem a plébános elérhetőségét, e-mail címét az oldalon, mert lenne egy személyes jellegű kérésem, de nem találom sehol . Hol illetve hogyan lehet őt elérni? Tud valaki ebben segíteni?
    Előre is köszönöm a segítséget.
    Tisztelettel
    Lutter Ervin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ilyet találtam: Losonci Református Egyházközség
      Postacím: 984 01 Lučenec Komenského 1
      Telefonszám: +421-47-4326268
      E-mail cím: alica.miklos@post.sk
      Lelkész(ek): Miklós István
      Gondnok: Varecha Sándor
      Rövid ismertető: Leányegyházközsége: Füleki Református Egyházközség, Benko Pál gondnok

      Törlés
  2. KEDVES ÉVA!
    Nagyon köszönöm a gyors segítséget.
    Ervin

    VálaszTörlés
  3. Dobrý deň prajem. Prosím Vás.
    Moje deti a ja by sme chceli prísť pozrieť do Kalvínskeho kostola. Môžete mi napísať kontakt? Ďakujem pekne.
    creative.lucenec@gmail.com

    VálaszTörlés