2013. október 20., vasárnap

Programajánló október 21-27

Október harmadik hetében még mindig lehet kiállításokra menni, változatlanul megtekinthető Kovács Péter képeinek minikiállítása az egyik losonci kávézóban, a Nógrádi Múzeum és Galériában* Nógrád hagyományos népviseletéből rendeztek tárlatot, és csütörtökönként a Szabó Gyula Emlékház  is várja látogatóit. 

A hét második felében aztán tobzódhatunk a különböző kulturális programokban: Október 24-én, csütörtökön, délben irodalmi vonat indul Losoncról Utekáč**-ra és vissza. Kezdő és fiatal szlovák szerzők saját műveiket olvassák föl, zenei kíséret és workshop keretében.

Szintén október 24-én kezdődnek az Őszi színházi napok rendezvényei, csütörtökön 15.00 órától a városban találkozhatunk a rendezvényt megnyitó felvonulással, majd 16:00 órakor a Köztársaság téren látható a Visegrádi Alap jóvoltából 4 ország színészeivel megvalósuló Szakácsok élesben című pantomim, melyben városunkból Csák István és Csák Éva is szerepelnek. Az előadás alatt a szakácsok gulyáságyúban levest is főznek, melyet értesüléseim szerint a végén a nézők ehetnek meg. Feltétlen érdemes kilátogatni a térre, ilyen komédia még ott nem volt!

Még mindig csütörtöknél tartunk, este 19.00 órai kezdettel a losonci piac épületében Peter Lipa ad koncertet a város szervezésében megvalósuló Őszi jazz levelek kétnapos rendezvény első napján, erre az eseményre az épület belterét átalakítják, a standok helyett 4 személyes asztalok mellett lehet élvezni a zenét. Az esemény október 25-én a cseh Dan Bárta fellépésével folytatódik, a két említett előadóművész mellett amerikai és szlovák zenészek is fellépnek, a részletes műsor a város honlapján olvasható, jegyek elővételben kaphatók.

Aki inkább színházba menne pénteken, megteheti: október 25-én 18:00 órai kezdettel a lengyel Teatr Formy képviseletében Jozef Markocki rendezésében és előadásában látható a Napisten című pantomim mozgásszínházi előadás a losonci B. S. Timrava Színházban, vagyis a kultúrházban.
Hogy október 26-án, szombaton se maradjunk otthon, 16:00 órára Fülekre várják az érdeklődőket a Gimnázium épületében megvalósuló filmvetítésre, ahol Dušan Trančík Történelemóra című filmje látható kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve.
Aki még nem látta, ugyanaznap szombaton 18:00 órai kezdettel szintén Füleken megtekintheti a Kassai Thália Színház Pletykák című előadását is.

Igazán tartalmas hét áll előttünk, remélem találkozunk a rendezvényeken!

* a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információk olvashatók
** aki tudja mondja meg mi Utekáč magyarul, a wikipédia szerint Újantalvölgy, a helységnév szótáram szerint meg Utekács...  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése