2013. október 15., kedd

Kubinyi téri (kör)séta I.

A Kubinyi téren átsétálva ritkán tudatosítjuk, hogy a figyelmünket leginkább magához vonzó épített emlékek mellett mennyi „írott” emlék, emlékhely is található itt.
A Phoenix könyvesbolt elől indulva először a Fekete Sas gyógyszertár épülete előtt álljunk meg. A boltíves kapubejáratról a legelső pillanatban látszik, hogy nem ma készült. Felső boltíve közepén található kis trapéz alakú táblán az A és J betűk valamint az (1)818-as évszám olvasható. Utóbbi valószínűleg az építés/felújítás éve, a két betű pedig az akkori tulajdonos névjegye. Néhány forrás szerint az épület 1760-ban épült, s ezzel a tér, s egyben a város egyik legrégebbi épülete is. Már a 19. század közepén is gyógyszertárként (a „Magyar Királyhoz”) működött. Az 1849. március 24-i losonci csatában a lépcsőjén hunyt el annak egyik hőse, Debrődy János, huszár.
 
Az épületen egy 1998-ban felavatott, szlovák nyelvű emléktáblát találunk, amely Perliczy János Dániel (1705-1787) emlékét idézi. 1731 és 1754 között Nógrád vármegye főorvosa volt, a Losonc melletti Apátfalván telepedett le. A nevéhez fűződik Losonc első gyógyszertárának létrehozása is, de hitelesen nem bizonyítható, hogy az ebben az épületben volt.
A Szlovák Villamos Művek épületén is találunk egy iniciálét. A tetőrészre kell néznünk, ha igazán el akarjuk olvasni érdemes átmenni az utca túloldalára a katolikus templom melletti kis térre. Az allegorikus szobrok közrefogta táblán a „DB” iniciálé olvasható. A tábla tetején egy kaptár látható, amely a szorgalom, a szorgalmas méhek jelképe (több helyen is megtalálható a városban), s arra utal, hogy az épület egykor banki épületnek készült, ami valóban így is van. Az épületet tulajdonosa Grimm Lajos 1886-ban bocsátotta  a Nógrádmegyei Népbank rendelkezésére. Később a Losonci Ipar- és Kereskedelmi Bank, az 1. világháború után a Tatra Bank, 1930-tól pedig a Duna Bank székhelye lett. Az allegorikus szobrokat Csordás József, helyi szobrászművész tervezte és készítette, aki a Losonci Kossuth-szoborra kiírt pályázatot is megnyerte.


A Tatra Banka épületén két emléktáblát is találunk. Az emeleti ablaksor alatt Brüll Zoltán partizánharcos alig észrevehető kis tábláját láthatjuk, amelyet a Szlovák Nemzeti Felkelés 22. évfordulója keretében lepleztek le 1966. augusztus 29-én. Róla illik tudni azt is,  hogy jegyzett és neves hegymászó is volt, s ez tette nemzetközi szinten is ismertté.
A másik emléktábla William Bukový Brüll (1932-1968) zeneszerzőnek állít emléket. A családja nem itt, hanem a Masaryk utca ma már lebontott házában lakott. A táblát Mihály Ferenc, losonci zenetanár kezdeményezésére 2005-ben leplezték le.
Átsétálva a tér keleti oldalára egy pillanatra álljunk meg a római katolikus plébánia épülete előtt. Emléktáblát itt ugyan nem látunk, de ha felmegyünk az épület emeleti részében található hivatalba, akkor ott tudnak mutatni egyet. Itt őrzik ugyanis Prohászka Ottokár, püspök emléktábláját, amelyet eredetileg a mai Masaryk utcai Szt. Bosco Katolikus Alap- és Művészeti Iskola udvari falán 1935. augusztus 15-én, a Prohászka Körök IV. Losoncon megrendezett kongresszusa keretében lepleztek le.
(A szöveg és fotók szerzője: P.J.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése