2013. október 23., szerda

Könyvajánló 3

Ezen a héten két könyvet is ajánlunk, mindkettő Losonchoz kötődik és a Phoenix Könyvesbolt és Antikvárium Kubinyi téri üzletében megvásárolható. 
 

Hidasi József
Losonctól-Losoncig
Egy város, egy család és egy túlélő története
Múlt és Jövő Kiadó, 2008

Hidasi József története sokunk története. Elindulni valami ismerősből, és megérkezni valami ismerősként is ismeretlenbe vagy ismeretlenként is ismerősbe. Ezen a földön az ember -Hidasi szavaival-: "Gyakori látogató lesz, úgy érzi, mintha a másvilágból tért volna vissza szülőhelyére, amely az ő múltja nélkül él. A még ott élő régi ismerősei lelkesebben fogadják, mint 1945-ben; nemcsak önmagát hozta vissza, hanem a múlt műveltségét is. Jóleső érzés volt neki, hogy még nem felejtették el, de azt is érezte, hogy a jelenlegi Losonc már csak szülővárosa, de nem hazája; hiszen itt már nehezen értik meg - ő már új hazája "új nyelvét" beszéli. De a világ közepe mindig ott van, ahol az ember született."
Hidasi Losoncon született. 1956-ban Buenos Airesbe ment, majd visszatért Európába, Svájcba, s 1965-től építészként a mai Németországban él és dolgozik. Így vall mostani önmagáról: "Hitt Petőfi Sándorban és Krúdy Gyulában, Thomas Mannban és Bertold Brechtben, Gorkijban és Csehovban és a zenei nagyságokban - hitt egy későbbi Európában.
A könyv a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban megvásárolható, ára:9,90 €


Puntigán József
Csontváry és Nógrád 

Nógrád Megyei Levéltár, 2013   


Kosztka Tivadar Gácsott, Nógrád vármegye járásközpontjában töltötte harmincas éveit. A különc gyógyszerész 1884 decemberétől patikusként tevékenykedett a községben, és meglehetősen élénk közéleti szerepvállalása részeként számos írása jelent meg a helyi lapokban. A bérbe adott gyógyszertárba később vissza-visszatérő, 1900-tól Csontváry néven alkotó festőművész számára Gács az anyagi függetlenség megteremtésének, a művészi ambíciók kibontakozásának kedves helyszíne, és számtalan festői ihlet forrása.
A kötet jóvoltából Kosztka nógrádi életével, a gácsi és losonci miliővel - az általa látogatott épületek történetével, neves kortársaival - ismerkedhet meg az Olvasó, feltárulnak előtte a patika padlásának titkai, s bőven szemezgethet az általa írt, vagy éppen vele polemizáló kortársak újságcikkeiből - mintegy Csontváry szemüvegén keresztül szemlélheti a boldog békeidők nógrádi kisközségének mindennapjait.


Csontváry üzenete a mának: „Olyat akarok létrehozni, ami megmarad, ami a világot kielégíti, megnyugtatja, nemcsak tájképben, hanem eszméiben is. Mindenütt ott leszek, ott kell lennem., ha már egyszer megindulok, az energiával, nem bírom feltartóztatni. Bele kell önteni az energiát, el van ernyedve minden, a kultúrát rendezni kell, az emberek életkedvét fokozni kell, örömet és gyönyört kell éreznünk, mielőtt bekapcsolódunk a szellemi végtelenségbe. Ez a célom."

 A könyv a losonci Phoenix Könyvesbolt és Antikváriumban megvásárolható, ára:12,00 €

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése