2017. május 25., csütörtök

Ma Szabó Gyula, vasárnap Ógács

Bizonyára minden anziksz olvasó észrevette már a blog jobb sávjában pompázó meghívókat. Az első a mai Szabó Gyula megemlékezésre és kiállításának megnyitójára invitálja a nagyérdeműt, a második pedig a vasárnap délutáni gácsi sétánkra.
Ma 15.00 órára várja a Szabó Gyula Baráti Kör a festőművész református temetőben található síremlékéhez mindazokat, akik szeretnének megemlékezni a művészről, születésének 110-ik és halálának 45-ik évfordulója alkalmából.


17.30 órakor pedig a Szabó Gyula Emlékházban A tehetségtől a zsenialitás felé című kiállítás megnyitója zajlik majd, amelynek kurátora Böszörményi István. Mindkét helyszínre sok szeretettel várják az érdeklődőket.


A másik meghívó pedig szokásos városnéző sétánkat hirdeti, amelyet ezúttal a szomszédos Gácson, illetve Ógácson ejtünk meg május 28-án, vasárnap.
2014-ben már sétáltunk egyet Gácson, akkor Csontváry nyomában jártunk Puntigán József vezetésével. Most Böszörményi István kalauzol majd bennünket, előbb Gácson a temetőben a Forgách-család sírhelyeit keressük meg, majd Ógácson alaposan megnézzük magunknak a késő román, kora gótikus templomot, amelyben többek között a Sárkányölő Szt. Györgyöt ábrázoló freskó is megtalálható.

Kép forrása

A mellette látható 17-ik századi harangláb eredetileg egyetlen vasszög felhasználása nélkül készült. Miután alaposan megtekintettünk mindent, és a Gácson található zsidó emlékekről is szó esik, közösen elsétálunk a felújított várkastélyba, ahol ha minden igaz, magyar nyelvű vezetésben részesülünk.


Szervezési tudnivalók a vasárnapi sétához: találkozó Gácson a Községi Hivatal melletti parkolóban 14.00 órakor. Érkezés a helyszínre egyénileg, autóval, kerékpárral, busszal, stb., ki hogy szeretné... (a busz 13.30-kor indul a losonci buszállomásról ITT a pontos menetrend.)

Mindenkit szeretettel várunk vasárnap Gácson, kár lenne ezt a közös élményt kihagyni! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése