2017. május 5., péntek

Ez is Csárdáskirálynő (volt)

A blog régebbi olvasói bizonyára még emlékeznek rá, hogy 2014-ben a kölcsönbe kapott egykori Csemadok krónikát és képanyagot felhasználva "Ez már történelem" címmel cikksorozatot jelentettem itt meg, amely az egykori losonci színjátszást próbálta a fennmaradt anyagok alapján bemutatni.  


Ez a sorozat azóta is olvasható, a legegyszerűbben a blog jobb oldalsó sávjában található fekete színű krónikára kattintva érhető el a cikkek tartalomjegyzéke.

A 20 részes cikksorozat felénél, tehát a 10-ik résznél elérkeztünk az 1956-ban bemutatott Csárdáskirálynőhöz. Ehhez olyan gazdag képanyag állt rendelkezésre, hogy összesen 4 cikkben foglalkoztam ezzel az előadással. A legutolsóban Anné Marikának köszönhetően próbafotókat is megjelentettem. Időközben jelentkezett az egyik szereplő, Béres László leánya, hogy újabb fotók kerültek elő a családi archívumból, szívesen rendelkezésemre bocsájtja, ha érdekel. Természetesen érdekelt, be is szkenneltem ezeket a fotókat, és azóta is vártam a megfelelő alkalmat, hogy bemutassam ezeket is a blogon.
Úgy gondolom a szombati Csárdáskirálynő előadástól nem lesz jobb alkalom! Ki tudja, volt-e Losoncon 1956 óta magyar nyelven előadott Csárdáskirálynő...


Csak, hogy képben legyünk: ITT olvasható az egykori előadásról szóló cikksorozat első része, ITT a második, ITT pedig a harmadik, ez pedig a ráadás a próbafotókkal.

Következzenek tehát a Béres család albumában őrzött fotók. Az elsőn valószínűleg (a cikkek előző képeivel összevetve) Dedák Sándor mint Ferdinand főherceg és Szluka Béla mint Miska pincér látható. Az előtérben a zenekar tagjai.


A második képből mintha levágták volna a felesleget, valószínűleg próbán készülhetett a fotó, mert valami "rövidszoknyás" alak is látszik a többi pompázatos ruhában feszítő hölgy mellett... Ez a jelenet lehetett az eredeti. Egyébként Csaszlovszky Jánosné, Leszák József és Béres László látható a kép bal felében.


A következő fotón Csaszlovszky Jánosné és a valószínűleg éppen éneklő Béres László. A szereposztás szerint Szilvia sanzonett és Edvin.


Nagy valószínűséggel az alábbi fotók is próbán készülhettek, erre vall a sivár, díszítetlen színpadkép. Vagy ki tudja...


Akad még olyan is, amely tele van ismeretlen fiatalemberekkel, sajnos róluk a mai napig nem derült ki kicsoda.


Ez a kép pedig egészen bizonyosan a harmadik felvonásból van, amelynek háttérképe fantasztikusan festett fás, parkos teret mutat.


Ennyit a Csárdáskirálynőről, a mostani losonci előadáshoz mindenkinek nagyon jó szórakozást!
Béres László archívumában még további fotók is rejtőznek, hamarosan felidézünk más előadásokat is ezzel kapcsolatban. Köszönet Szilviának, hogy megosztotta velünk ezeket a fotókat!

A képek kattintással nagyobb méretben nyílnak. Érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott további titkok rejtőznek :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése