2017. május 28., vasárnap

Programajánló május 29.- június 4.

Eredetileg úgy gondoltam, hogy most lesz itt az ideje a június havi előzetes programajánlót összehozni, de annyi érdekes és különböző esemény vár minket ezen a héten, hogy bőven kitölti a heti programajánló kereteit is.

Kezdjük rögtön a mával: 14.00 órára várunk minden kedves érdeklődőt Gácson, hogy Böszörményi István vezetésével sétára induljunk a község nevezetességei nyomában.

Május 29-én, hétfőn a Nógrádi Könyvtárba várják mindazokat, akik szeretik Gustáv Murín könyveit, 16.00 órától legújabb kötetét, a Mafia 3 címűt mutatja be a szerző személyesen. A szlovák nyelvű esemény a szlovák szakirodalom részlegén zajlik majd. 


Június 1-én (csütörtökön) a Szabó Gyuláról elnevezett grafikai versenyre beérkezett munkákból nyílik kiállítás a Nógrádi Múzeum és Galériában délelőtt 10.00 órától. A Játékok alcímet viselő kiállítás június 18-ig tekinthető meg.

Június 2-án (pénteken) érdemes lesz elsétálni a Franz Sörfőzdébe, ott ugyanis az első „gazdavásárt” rendezik a tervek szerint. A helyi és környékbeli gazdák és kézművesek standjait a Sörfőzde és az egykori Rakottyai-gyár közötti udvaron kell keresni délután. Aki pénteken nem ér rá, az szombaton is vásárolhat, nézelődhet ugyanott.

Este 9-kor aztán örömében táncra is kelhet a Franzban mindenki, aki szereti az amerikai Nat Osborn Band muzsikáját. Immár másodszor zenél Losoncon a banda, jegyek pedig kizárólag az Arany utcai zeneműboltban kaphatók.


Rimaszombatban eközben pénteken JúniusFeszt, fellép Páko Marika és a Csillagvirág is, akit Wolf Kati és zenekara majd Vastag Csaba és zenekara követ. Az est fő attrakciója az Edda Művek nagykoncertje lesz. A pénteken 18.00 órakor kezdődő rendezvényre a gyermekeknek 12 éves korig a belépés ingyenes. Jegyek elővételben 10 euróért, a helyszínen 13 euróért vásárolhatók.

Június 3-án (szombaton) a város szervezésében gyermeknapot tartanak a Köztársaság téren Losoncon. A reggel 9.00 órakor kezdődő rendezvény így előzetesen kissé harciasnak tűnik, hiszen a fegyveres erők mutatkoznak be rajta, a harcokon kívül ejtőernyősök is potyognak az égből, de lesznek kutyák meg fegyverek is, szóval gyermeknap…

Délután a más szórakozásra vágyó gyermekeket is várják a Franzba a vásározó tömegen kívül, 15.30 órától szlovák nyelvű zenés gyermek-előadással kedveskednek nekik a gyermeknap alkalmából.


Aki inkább a népi mesterségekkel szeretne megismerkedni, annak sok szeretettel ajánlom figyelmébe a Járási Művelődési Központ Lenmag című, szlovák nyelven zajló délutáni rendezvényét, amelyre az intézmény udvarán kerül sor. A lenfeldolgozás rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, sőt saját termékek is készíthetők tapasztalt lektorok vezetésével.

És természetesen szólnunk kell a Novohrad-Nógrád Geopark első júniusi gyalogtúrájáról is, amelyet június 3-án tartanak, a Fülek - Salgótarján - Béri andezit oszlopok - Szentkút – Fülek útvonalon. A reggel 8.30-kor induló túrára jelentkezni június 1-ig lehet.

Június 4-én (vasárnap) is a bőség zavara vár ránk, hiszen amolyan „igazi” gyermeknapi programokkal várják a kicsiket és a nagyokat a városi parkba, ahol 9.30-tól meséről mesére járhatnak az elvarázsolt erdőben, a mini ZOO mellett pedig 13.00 óráig zajlik majd a gazdag program.


Hogy vasárnap a felnőttek se maradjanak élmények nélkül, érdemes lesz este 19.00 órára elmenni a losonci zsinagógába, ahol a Genesis együttesben is gitározó Steve Hackett az izlandi Mezzoforte csapatban doboló Gulli Briem és a magyarországi Djabe együttes ad koncertet. Jegyek 12 eurótól kaphatók például a Városi Információs Központban is.

Kívánok mindenkinek történésekkel gazdag hetet, várom a tippeket a júniusi rendezvényekre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése