2017. május 16., kedd

Egy kis kőszívű (és) bújócska

Amint azt legutóbb említettem, az "Ez már történelem" cikksorozathoz további fotókat kaptam az egykori Csemadok színjátszó csoport egyik szereplőjének, Béres Lászlónak a lányától, ezeket szeretném most közzétenni.


A már említett Csárdáskirálynőn kívül a szintén nagy volumenű Kőszívű ember fiai című előadáshoz is kaptam még fényképeket. A darabot 1959 januárjában mutatták be Losoncon, négy felvonásban, a darab rendezője Dedák Sándor volt. ITT írtam róla az első összefoglalót, ITT pedig a folytatást.

 
Parádés szereposztás, parádés kosztümök és díszlet.

Hrugyan Ferenc Haynau szerepében, a jobb oldali szereplőről nem tudom kicsoda

Ennek ellenére egy sor bírálat is érte a darabot, kétségbe vonták a dráma időszerűségét, a kerületi verseny döntését pedig a társulat nyolc oldalon megfellebbezte.

A hölgy neve számomra ismeretlen, a fiatalember Béres László lehet

A negyvenhárom szereplős darabot szeptemberben felújították, egy sor szereplő kicserélődött, illetve elcserélte a szerepét. Hiába, a változatosság gyönyörködtet! :-)

Teljes harci díszben :-)

A darabot 1964-ben is felújították, majd elvitték Komáromba a Jókai Napokra.

Béres László és a huszárok (vagy ki tudja...)

Ennyit a Kőszívű ember fiaihoz, van még nálam két másik fotó is, méghozzá az 1955-ben bemutatott Bújócska című darab szereplőiről. Ezt a vígjátékot Losoncon kétszer, Panyidarócon, Füleken és Ragyolcon adták elő.


Főbb szereplők: Riasz Gyuláné, Krajcsi Erzsébet, Szartorisz Vilma, Dedák Sándor, Béres László, Benko Lenke, Papanecz Oszkár.


Ha bárki rendelkezik az egykori színjátszással kapcsolatos képi vagy írott anyaggal (fotók, műsorfüzetek, plakátok, stb.), örömmel venném, ha a losoncianziksz@gmail.com címen vagy a blog fb-oldalán felvenné velem a kapcsolatot. Az anyagot beszkennelném (az eredeti természetesen a tulajdonosánál maradna), majd közzétenném itt  a blogon, ezzel is gazdagítva Losonc egykori kulturális életének történelmi anyagát...

A képek kattintással nagyobb méretben nyílnak. Érdemes a színessel jelölt szavakra kattintani, ott további titkok rejtőznek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése