2017. január 26., csütörtök

Egy kiállítás képei

Immáron másodszor töltöttem több órát a Nógrádi Könyvtár galériájában, miközben kiállítást készítettem többedmagammal elő. (Először 2014 elején, amikor a Kármán Színház ünnepelte fennállásának 25-ik évfordulóját és Ilyenek voltunk címmel kiállítást szerveztünk).


Ma Kassáról érkeztek a kiállítók, személyes jó ismerőseim, így én sem maradhattam otthon. Jakab Réka, egy igen fiatal - és aki megnézi a kiállítást, biztos igazat ad nekem - egy nagyon tehetséges alkotó. Az ő linómetszeteiből állt össze a kiállítás, amely egy meglepetéssel is szolgál.

A képek kicsomagolva várják a szebb jövőt...

Nem tudom hányan próbálkoztak már a linóleum vésésével, emlékeim szerint az egyáltalán nem olyan könnyű dolog. Annál is inkább ámulatba ejtenek azok az egészen finom vonalak, amelyek a képekről visszaköszönnek.

Dómok, katedrálisok

Komjáti Zsolt képzőművész, Réka gimnáziumi tanára az alábbi módon fogalmazta meg a jó metszés titkait:
Egy nyomat elkészítésében a kép, a rajz igazi átalakuláson megy keresztül. Dúcba vésődik a vonal, a folt. A kép hangulatát, jellemét nem csak maga a leolvasott rajzi téma adja meg, hanem a megmunkálása is. Egy egyenes vonalat sokféleképpen meg lehet metszeni: pl. dühösen, vigyázva, félénken, következetesen, elmélyülten. Tudatosan váltogatva ezeket a metszési jellemeket, gesztusokat lehet a nyomatnak tartást adni.
Ezt nevezik formának. A témát pedig tartalomnak.


Türelmes ember készítette ezeket...

Sokszor a néző egy kiállításon nagy dilemma előtt áll: miért is jók, színvonalasak a látható munkák. Jakab Réka esetében könnyű választ adni a kérdésre. Amikor a néző valamiféle harmóniát érez. Akkor történik ez, ha az alkotás minden eleme, a folyamat minden fázisa, a forma és a tartalom összhangban van.
Emberi alázatosság a világ felé. 


Pl. "Bennem madarak"

Így készültek Jakab Réka metszetei. Tudatos utat jár, rendszereket alkot, és feszegeti azokat, szerencsére. És figyel. Látja a határokat a médiumok között. De néha eltörli őket, szerencsére. Kortárs jellem. 

3 mű, 1 alkotó + a többiek :-)

Jakab Réka a kassai Márai Sándor Gimnázium és Alapiskola tanulója volt. Négy éven keresztül részt vett a gimnázium művészeti képzésében, ahol kiváló eredményeket ért el. Tanulmányait 2015 májusában fejezte be sikeres érettségi vizsgával, ahol művészettörténetből is érettségizett. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem másodéves hallgatója.

Ki ismeri fel?

A gimnáziumi művészeti képzés lezárásának tekinthető érettségi munkája, amely több hónapon keresztül átívelő alkotás, a Köszönet című grafikai installáció volt. Családjának zongorázva nyomtatta kedvenc zongoraszámait. Vizuális kották a végeredmény.

A meglepetés: az érettségi munka videóval!

Ha a kiállításon járunk, kérjük, hogy indítsák el a videót :-) És ha kétségeink lennének mit látunk (és hallunk), olvassuk el hozzá a helyszínen mellékelt leírást...

A kassai dómból az asztalra is jutott...

A kiállítás a könyvtár nyitvatartási ideje alatt február végéig bármikor megtekinthető (belépés az udvar felől a szlovák szakirodalom részlegére). Kár lenne kihagyni...

*kiegészítés (jan. 27.) kérdezték mikor van nyitva a könyvtár, és pontosan hová is kell menni... Ez kérem a bejárata szlovák szakirodalom részlegének, miután a református templommal szemben található kapun át betértünk az udvarba és jobbra fordultunk:


És lefotóztam a nyitvatartást is, mely szerint hétfőtől-csütörtökig 8.00 - 17.00 óra között, pénteken 12.00 - 17.00 óra között, szombaton pedig 8.00 - 12.00 óráig tart nyitva a könyvtár és a kiállítás. A belépés a kiállításra ingyenes!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése