2016. augusztus 7., vasárnap

Programajánló augusztus 8-14.

Remélem, senki sem unatkozik mostanság, ha véletlenül mégis, akkor épp ideje ezen változtatni! Erre a hétre is csokorba gyűjtöttem a különböző programokat, van miből válogatni!

Ma estétől egészen csütörtökig, vagyis augusztus 7-11. között a losonci Köztársaság térre költözik a Bažant kinematograf elnevezésű mozgó filmfesztivál autóbusza a cseh és szlovák filmtermés legjavával. Vasárnap este 21.00 órától a tavaly készült EVA NOVÁ című film tekinthető meg a csodás Emília Vášáryovával és a gömöri születésű Varga Anikóval.

Augusztus 8-án (hétfőn) a parádés szereposztású Wilsonov című filmet nézhetjük meg ugyanott,
kedden a Stratený v Mníchove (Elveszve Münchenben) című cseh komédia vár ránk este 9-kor,
szerdán az immáron örök, 1999-ben készült klasszikust, a Pelíšky-t vetítik a bemutatása óta szállóigévé vált mondataival,
augusztus 11-én csütörtökön pedig egy 2015-ös cseh filmet, a Kobry a užovky (Kobrák és siklók) címűt nézhetjük meg a losonci Köztársaság téren teljesen ingyen.

 

Ez volt az esti program, eközben augusztus 10-én (szerdán) délután 16.30 órától megnyitják az idei Kerámia Szimpózium munkáiból összeállított kiállítást a Nógrádi Múzeum és Galériában. A szlovák, cseh és két törökországi alkotó művei szeptember 11-ig tekinthetők meg.


Péntektől Fülekre is érdemes lesz ellátogatni, hiszen az idén 770 éves városban számos esemény zajlik majd a hétvégén. Augusztus 12-én (pénteken) délután kezdődik a XXVI. Palóc Napok és Füleki Városnapok rendezvénysorozat, multietnikus program, szoboravatás, kiállítás megnyitója és az est fénypontja: a várostól kereken 700 évvel fiatalabb Demjén Ferenc koncertje este 21.00 órától a várudvarban.
Szombaton a városi parkban egész napos vásárt tartanak, mellette lesz gyermekszínház, a Kaláka együttes és más együttesek koncertje, de a sávolyi úti borospincék is megnyitják kapuikat egy-egy borkóstoló erejéig. Az est fénypontja Keresztes Ildikó és Peter Cmorik és csapata koncertje a várudvarban.


 Vasárnap szentmise, ünnepi körmenet, színházi előadás (Cirkuszhercegnő) és futball várja az érdeklődőket, este pedig a Republic együttes koncertjével zárul az eseménysorozat.
Jegyek elővételben a környező városokban (így Losoncon is) vásárolhatók a plakáton feltüntetett helyeken.

Aki Losonc közepén szeretne zenét hallgatni, az a Galéria üzletközpont teraszára menjen, ott péntekenként 18.00 órától zenészek szórakoztatják a nagyérdeműt, augusztus 12-ére a Funny Brothers jutott.

Szombat délután aztán majd a losonci ligetben is lehet piknikezni (nem mintha máskor nem lehetne…), 15.00 órától szlovák nyelvű színházi előadással várják a legkisebbeket, majd DJ-k szolgáltatják a további remek hangulathoz a háttérzajt… Piknikkosár, tollaslabda és egyéb játékszerek ne maradjanak otthon!

Augusztus 13-án (szombaton) egyáltalán nem kell hazasietnünk, maradhatunk az esti filmre is a ligetben, hiszen 21.00 órától ott is ingyenes filmvetítésre várnak a kertmoziba. Ezúttal a 2011-ben készült francia Nevestinec (Bordélyház) című filmet vetítik.

A kisgyermekes anyukák vasárnap délelőtt ne felejtsenek el elsétálni a vásárcsarnokba, ahol reggel 8 órától gyermekruházati börzét tartanak, de a megunt játékok és egyebek is gazdát cserélhetnek ugyanott…
 

Miután az anyukák délelőtt megszabadultak fölösleges dolgaiktól, augusztus 14-én (vasárnap) ugorjanak el gyermekeikkel Rimaszombatba, ahol 18.00 órától a népszerű ALMA együttes ad koncertet a Fekete Sas udvarán (eső esetén a VMK-ban). Jegyek elővételben a Tompa Mihály Könyvesboltban és a VMK-ban kaphatók 5 euróért, gyermekeknek 2 éves korig ingyenes.

Úgy vélem bármerre is induljunk a héten, mindenfelé gazdag kulturális kínálat vár ránk. És igen, nézzünk cseh és szlovák filmeket, érdemes!

Szép élményeket kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése