2016. július 31., vasárnap

AUGUSZTUSI előzetes programajánló

Röviden és velősen: augusztusban bulizunk! Városilag, közösen, Losoncon és Füleken is.
Mutatom mit érdemes bejegyezni a naptárunkba, hogy ne maradjunk le róla…

Augusztus 5-én (pénteken) 17.00 órától A kőedény költészete címmel nyílik új kiállítás a füleki vár Bebek-tornyában. A kiállított tárgyak november 13-ig lesznek ott megtekinthetők.

Augusztus 6-án (szombaton) este 20.00 órai kezdettel a romos apátfalusi Prónay kastélyban David Kollar, Ján Fiala, Štefan Szabó és David Petráš zenészek „életre keltik” az ódon falakat egy új zenei projekt keretén belül, amely kimondottan a romos épületeket célozza meg. A négy zenész valójában 3 koncertet ad, ITT belehallgathatunk egy-egy előadásukba.
Jegyek az Arany utcai zeneműboltban vagy kezdés előtt a helyszínen válthatók.

Aki nem elégszik meg a kerti moziban tartott ingyenes szombat esti filmvetítésekkel a nyáron, az augusztus 7. és 11. között ne tervezzen be magának más programot estére, hiszen ismét városunkba érkezik a Bažant kinematograf elnevezésű mozgó filmfesztivál, amely ezúttal a losonci Köztársaság téren tartja ingyenes vetítéseit este 21.00 órától. A cseh és szlovák filmek részletes programja ITT olvasható.


Fülek városa idén 770 éves, és ezt a szép évfordulót illik több napon át ünnepelni.
Augusztus 12-én (pénteken) délután kezdődik a XXVI. Palóc Napok és Füleki Városnapok rendezvénysorozat, multietnikus program, szoboravatás, kiállítás megnyitója és az est fénypontja: a várostól kereken 700 évvel fiatalabb Demjén Ferenc koncertje este 21.00 órától a várudvarban.
Szombaton a városi parkban egész napos vásárt tartanak, mellette lesz gyermekszínház, a Kaláka együttes és más együttesek koncertje, de a sávolyi úti borospincék is megnyitják kapuikat egy-egy borkóstoló erejéig. Az est fénypontja Keresztes Ildikó és Peter Cmorik és csapata koncertje a várudvarban.
Vasárnap szentmise, ünnepi körmenet, színház és futball várja az érdeklődőket, este pedig a Republic együttes koncertjével zárul az eseménysorozat.
Jegyek elővételben a környező városokban (így Losoncon is) vásárolhatók a plakáton feltüntetett helyeken.

Aki ennél egy fokkal csendesebb környezetbe vágyik, az szombaton, augusztus 13-án sétáljon ki piknikes kosarával a losonci ligetbe, ahol bizonyára ismét gazdag programmal várják a legkisebbeket és a szórakozni vágyókat délután 15.00 órától.


A következő héten aztán Losoncon is elszabadul a pokol, hiszen augusztus 18-21. között rendezik a szokásos Nógrádi Vásárt és Városnapokat. A műsor olyan gazdag és olyan sok helyszínen zajlik, hogy a legegyszerűbb lesz ha mindenki végigböngészi a hivatalos szlovák nyelvű programot IDE belinkeltem.

Mellesleg a futók is álljanak készültségben, hiszen augusztus 20-án rendezik a Losonc- Salgótarján futómaratont, ITT lehet rá online regisztrálni, ITT pedig nyomon követhetők a versennyel kapcsolatos tudnivalók.


Füleken sem hagyják abba az ünneplést, hiszen augusztus 20-ára ismét egész napos programokkal készülnek, a Várlak Fesztivál keretén belül. A vár udvarán 10.00-15.00 óra között ingyenes programokkal várják az érdeklődőket, majd 16.00 órától a zenére helyeződik a hangsúly. A számos fellépő között 17.00 órától kapott helyett Nagy Feró és a Beatrice, az est fénypontjának ezúttal a Besh O Drom együttest szánták. A részletes műsor és jegyárak a plakáton olvashatók.

A hónap végére talán még marad annyi energiánk, hogy buborékokat eregessünk augusztus 25-én (csütörtökön) délelőtt 11 órától a városi parkban, hiszen akkor rendezik meg a Bubble Day harmadik évfolyamát. A Szlovákia több helyszínén kieregetett szappanbuborékok egyetlen célja, hogy mosolyogjunk és közben jól érezzük magunkat – mert miért is ne? :-)

Augusztus 28-án (vasárnap) immár tizenegyedik alkalommal keresik Losonc legszebb kutyáját a losonci víztározónál délelőtt 10.00 órától. Kutyakedvelőknek kötelező program!

Közben természetesen tárt kapukkal várják a hűvös termek titkai iránt érdeklődőket a múzeumok és galériák, a felújított losonci zsinagóga – hogy csak néhányat említsek a további kulturális lehetőségek közül.

Kívánok mindenkinek élményekkel teli augusztust, használjuk ki a lehetőségeket, azért vannak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése