2016. július 3., vasárnap

JÚLIUSI előzetes programajánló

Most már tényleg igaz: itt a nyár, kánikulával, viharokkal, szünidővel, nyaralással együtt. Akadnak kulturális programok is – ezekből szemezgettem.

Ma – vagyis július 3-án (vasárnap) – délután, 14.00 órakor Aron Grünhut, az embermentő pozsonyi zsidó üzletember életét bemutató kiállítás nyílik a losonci zsinagógában, amely augusztus 21-ig lesz megtekinthető.

A zsinagóga egyébként július 4. és szeptember 4. között hétfő kivételével naponta látogatható lesz, mégpedig keddtől szombatig 11.00 – 19.00 óra között (utolsó belépés 18.00 órakor), illetve vasárnap délután 14.00 – 17.00 óra között (utolsó belépés 16.00 órakor). A belépés óránként szlovák nyelvű idegenvezetéssel zajlik. Jelképes belépti díjat is szednek, gyermekek 10 éves korig ingyen, az 10 év fölötti gyermekek és ifjúság 0,50 €, felnőttek pedig 1,00 € ellenében tekinthetik meg a zsinagógát és a kiállítást nyáron.

Július 7-én (csütörtökön) érdemes lesz ellátogatni a Nógrádi Múzeum és Galériába, ahol Balázs Alfréd Metafizikai érintések című kiállítása nyílik meg 17.00 órától.

Másnap, július 8-án (pénteken) a ligeti Fehér Hattyú étteremben ismét hangos lesz a zene, hiszen a 60-as és 70-es évek legnagyobb rockszámait ígérik a szervezők este 19.00 órától. A belépés ingyenes.


Ugyanakkor Füleken mindenkit sok szeretettel várnak az UdvArt Napokra, ami nem más, mint a Városi Honismereti Múzeum udvarán zajló egészen új kulturális fesztivál július 8-án és 9-én, sok zenével, irodalommal, slam poetryvel, filmvetítéssel, koncertekkel, de lesz kézműveskedés, könyvvásár, kézműves sörök és még sok egyéb érdekesség. A részletes program és a belépőjegyekkel kapcsolatos tudnivaló ITT olvasható.

Idén nyáron is ingyen látogatható Losoncon a kertmozi, július 9-én este 21.30 órakor a Pánikfalva (Panika v mestečku) című belga-francia animációs vígjátékot tekinthetik meg a szórakozni vágyók.

Ha valaki július 13-án (szerdán) délután 16.00 órakor népviseletbe öltözött menettel találkozik a városban, akkor az még nem a hónap végi szokásos folklórfesztivál, hanem a Nógrádi Múzeum és Galéria soron következő rendezvénye: „Kovačicei gyermekesküvő”.
A Városi Hivatalnál 17.00 órakor zajlanak majd az események. 


Július 16-án (szombaton) immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg Ragyolcon az Ipoly Menti Művészeti Fesztivált, ezúttal 10.00 órától gulyásfőző verseny, 16.00 órától pedig a rengeteg fellépő várja az érdeklődőket, köztük számos éneklőcsoport, néptánccsoport, citerazenekar, mazsorettek, hagyományőrzők, mesemondók, felsorolni is sok lenne. Este 21.00 órától fellép a Parno Graszt, 22.30-tól pedig szabadtéri bál az A’ la carte showband zenéjére. Műsor és jegyvásárlási tudnivalók ITT olvashatók.

Szintén július 16-án a losonci ligetben 16.00 órától szlovák nyelvű meseelőadásra várják a gyerekeket, a népszerű Janko Hraško lesz műsoron az egykori zenepavilon „színpadán”.

Ugyanaznap este 21.30-tól a felnőtteket várják a kerti moziba, ezúttal egy filmklasszikus, a Mezei liliomok (Ľalie polné) című tragikomédia tekinthető meg a csillagos losonci ég alatt teljesen ingyen.

Egyébként vasárnap délutánonként a losonci parkban a gyerkőcök ingyen lovagolhatnak egy keveset 13.00 és 17.00 óra között.

Július 23-án a futóké lesz a főszerep Losoncon, hiszen elfutnak egészen Rappig. A 8 kilométeres távot a rekreációs futók is bizonyára könnyedén teljesítik, így minden érdeklődőt sok szeretettel várnak a szervezők.

Szintén 23-án egy Jo Nesbo mű filmes feldolgozása vár ránk a kerti moziban este 21.30-tól, a Fejvadászok című norvég thriller 2011-ben készült. A vetítés ingyenes!

Július 30-án ismét Nógrádi Folklórfesztivál, tehát 18.00 órától végig vonulnak a városon a népviseletbe öltözött csoportok, hogy 19.00 órától megkezdődhessen a gálaműsor a losonci amfiteátrumban, ami ugye a kertmozi.
A szervezők szerint a gálaműsor még 21.30 óra előtt befejeződik, hiszen akkorra már filmvetítést terveztek ugyanoda, ezúttal Gerard Depardieu ül majd fel Mammut nevű motorkerékpárjára, hogy mi majd jól szórakozzunk rajta (természetesen ismét ingyen).

A hónap végén pedig nem maradhat el a szokásos börze a piacon, vasárnap, július 31-én érdemes lesz korán kelni, hiszen a gyűjtők már reggel 7-től kiállítják értékes portékájukat.

Ez tehát az előzetes júliusi kínálat, elképzelhető, hogy további programok is előkerülnek majd, azokról majd a heti programajánlókban ejtek szót.

Kívánok mindenkinek élményekben gazdag, kellemes júliust, jó pihenést, nyaralást – találkozunk a rendezvényeken!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése