2016. július 11., hétfő

Programajánló július 11-17.

Csupa meglepetés az élet, így a szokásos vasárnapi programajánló ezen a héten hétfőre tevődött át – remélem ebből senkinek semmilyen baja nem származott! :-)

Ezeken a meleg nyári napokon bizonyára jólesik betérni az épületek hűvösébe, így aki eddig ezt még nem tette meg, megtekintheti például a Nógrádi Múzeum és Galériában Balázs Alfréd festőművész Metafizikai érintések című kiállítását, vagy a felújított zsinagógában az Aron Grünhut életét bemutató kiállítást.

A Nógrádi Múzeum és Galéria szervezésében július 13-án (szerdán) délután 17.00 órakor „Kovačicei gyermekesküvőt” tartanak, a népviseletbe öltözött menet 16.00 órakor vonul végig a városon. A Szerbiában élő szlovákok gyermekei mutatják be a nógrádiaknak, miképp sikerült megőrizniük őseik hagyományait…

Péntek délután érdemes elsétálni a Szabó Gyula Emlékházba 14.00 és 17.00 óra között, hiszen ott Szabó Gyula műveiből állandó tárlat várja a látogatókat. Egyéb időpontokban az Emlékház előzetes telefonos egyeztetést követően látogatható (0911 494 485).

Szombaton, július 16-án 16.00 órakor mesedélutánt tartanak a parkban, a zenepavilon színpadán a népszerű Janko Hraško elevenedik meg (szlovák nyelven).
Ugyanaznap este 21.30-tól a felnőtteket várják a kerti moziba, ezúttal egy filmklasszikus, a Mezei liliomok (Ľalie polné) című tragikomédia tekinthető meg a csillagos losonci ég alatt teljesen ingyen.


Aki ennél színesebb eseményekre vágyik, az július 16-án (szombaton) látogasson el Ragyolcra, ahol a XVI. Ipoly Menti Művészeti Fesztivál veszi kezdetét reggel 10.00 órakor gulyásfőző versennyel, 16.00 órakor kezdődik a Palóc Népművészeti Gála, amelyben a losonci Pitypang gyermek néptánccsoporttól kezdve, a Folk LC zenekaron át a salgótarjáni Nógrád néptáncegyüttesig számos csoport, előadó mutatkozik majd be. Este 21.00 órakor Parno Graszt koncert, és a jó hangulat kicsúcsosodásaként 22.30 órától az A’ la carte showband szolgáltatja a zenét a szabadtéri bálhoz. A fellépők névsora és egyéb tudnivalók ITT olvashatók.

Vasárnapra a gyermekeknek találtam érdekes elfoglaltságot: egyrészt tehetnek egy kört lóháton a park erre elkerített részében, másrészt a Galéria üzletközpontban néptáncot tanítanak nekik, gondolom szlovákot szlovákul, július 17-én és 24-én délután 16.00 órakor minden kiderül!

Egyébként tényleg érezhető némi uborkaszezon-jelleg, nem garantálom, hogy nyáron minden héten lesz programajánló, ha nem találok semmi említésre méltót, akkor egész biztosan nem lesz! Épp ezért várom a tippeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése