2016. január 26., kedd

ÉLETMŰ DÍJ - Csák Etelka

A közösségi oldalon már bizonyára többen felfigyeltek arra a fantasztikus hírre, hogy az idei Magyar Kultúra Napján Csák Etelkát Csemadok Életmű Díjjal jutalmazták. Etus munkásságát Galántán, ahol a rendezvény zajlott, Böszörményi István méltatta. A díjat édesanyja helyett Csák István vette át.

Csák Etelka a díjjal (fotó: Csák Évi)

A losonci anziksz olvasóinak Etelkát valószínűleg nem kell külön bemutatni, hiszen nevével és munkásságával többször találkozhattak a blog színházi cikkeiben.
(A losonci Csemadok színjátszásának TARTALOMJEGYZÉKÉT a jobb sávban található fekete színű krónikára kattintva lehet megnyitni a legegyszerűbben, a Kármán Színház cikkei eggyel fölötte találhatók.)

Szemezgessünk azért egy picit!
Úrhatnám polgár 1952-ből. ITT olvasható az egész cikk.

Csák Etelka és Csaszlovszky János

Aranycsillag operett, IDE kattintva ámuldozhatunk az egykori viszonyokon...

Aranycsillag: Etus és Csaszlovszky Magda


Különleges világnap 1961-ben. Bővebben ITT látható a cikk.


Etelka természetesen nem hiányozhatott az 1989-ben megalakult Kármán Színkör első produkciójából sem.
Fanni hagyományai, az alábbi képen Etus épp Böszörményi István mellett üldögél.

Máthé Kálmán, Csák Etelka, Böszörményi István

Szaltó Mortále 1990-ből. Etus pongyolában is jól mutat, és máig emlékszem a dalra és arra is ahogy előadta: "Virágoskert az én szívem..." :-)

Csák Etelka, Leszák József

Etelka pályafutása során a kevésbé hagyományos daraboktól sem idegenkedett, sőt még Törökországba is képes volt elbuszozni a társasággal egy ottani színházi fesztiválra.

egy 1996-os újságcikk

A felsorolás korántsem teljes, akinek van kedve kibogarászhatja mely darabokban szerepelt még családja többi tagjával vagy nélkül Csák Istvánné - Etelka, vagy ahogy mindannyian hívjuk: ETUS.

2016 Galánta: kivetítve Etus fotója, mellette Böszörményi István a vásznon és élőben is

Drága Etus! A díjhoz a losonci anziksz olvasói nevében is szívből gratulálok, kívánok még nagyon jó egészséget, boldogságot és hosszú örömteli életet!

(a képek kattintással nagyíthatók. Képek forrása: losonci anziksz és a Csemadok fb oldala, ahol még több fotó lapozható a díjátadásról)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése