2014. október 5., vasárnap

Programajánló október 6-12.

Még nyílnak... (fotó: Éva)
Jelentem, szombaton sétáltunk egy jót a városban, erről és a Fel a fejjel! játékunk eredményéről majd holnap ejtünk szót itt a blogon, ma inkább az előttünk álló hét történéseire fókuszálunk.

Amint arról már többször hírt adtunk, a losonci Kármán József Alapiskola Kármán-termében megnyílt a losonci Csemadok elmúlt 65 évét bemutató kiállítás, lehet menni nézelődni, ajánlom mindenki szíves figyelmébe!

Ha már kiállítás, akkor a Nógrádi Múzeum és Galériát sem hagyhatjuk ki, hiszen ott városunk szülötte, Fischer Ernő tárlata tekinthető meg november 9-ig, illetve a Szabó Gyula Emlékházban a művész rajzai és vázlatai várják a kedves érdeklődőket.

És egy rendhagyó kiállításra is szeretném felhívni a figyelmet, október az idősek hónapja, ennek örömére október 6-án, hétfőn 15.00 órakor a B.S. Timrava Színházban megnyitják az idősebb korosztály kézimunkáiból rendezett kiállítást, majd utána a 17.00 órakor kezdődő műsorban fellép többek között a népszerű szlovák énekes, Dušan Grúň is.

Október 9-én, csütörtökön ismét városunkba látogat Balla Ede Zsolt, hogy 17.00 órai kezdettel a Magyar Kulturális Központban megtartsa „Velemértől Csíksomlyóig – a magyarság szent helyei” című előadását. Mindenkit szeretettel várnak, a belépés díjtalan.

Október 10-én, pénteken délelőtt 10 órakor nyílik meg a Városháza Házasságkötő termének előcsarnokában a „Jövő városa” (Mesto budúcnosti) című gyermekrajz kiállítás.

Hétvégén kerül sor a várva várt Medvesi Fotós Maratonra, a jelentkezők október 11-én és 12-én a Medves-hegységben, a Novohrad-Nógrád Geopark területén szervezett keretek között fotózhatnak. Erről bővebben például itt is olvashatunk.

Aki nem megy fotózni, az október 12-én (vasárnap) kilátogathat a losonci Vásárcsarnokba, ahol a hagyományos Nógrád terményei 2014 (Plody Novohradu 2014) elnevezésű zöldség-gyümölcs kiállítást rendezik meg 10.00 órai kezdettel. A kiállítás keretén belül kiválasztják „Nógrád almáját”, ezen felül birka (bárány?) húsból készült specialitások és élőzene várja az érdeklődőket. Azok a kertészek, akik szeretnék terményeiket kiállítani, pénteken 12-18 óra között, szombaton 8-17 óra között adhatják le azokat a Vásárcsarnokban.

Még egy érdekes dologra szeretném felhívni a figyelmet: a losonci rendőrség történetével foglalkozó lelkes embereknek köszönhetően a Tugári tér 12. cím alatti rendőrőrsön kiállítást szerveztek, ahol a rendőrség egykori eszközeit, fotóit, stb. állították ki. Továbbra is várják a témakörhöz kapcsolódó tárgyakat, legyenek azok konkrét eszközök, vagy a korabeli csendőrség, rendőrség, stb. tagjait ábrázoló fényképek. A kiállítás hétfőtől péntekig 8.00 – 14.00 óráig látogatható.

És még egy picit visszakanyarodok a Geoparkhoz: az október 18-ára tervezett gyalogtúrára a részvételt legkésőbb október 15-ig jelezni kell, bővebb információk ITT olvashatók.

Még egy dolog: blogunkon továbbra is tart a FOTÓPÁLYÁZAT, ezen a kiállításokon telített héten is érdemes még fotózni és a képeket beküldeni.

Élvezzük az őszt ha már megérkezett, mindenkinek kellemes hetet, találkozunk a rendezvényeken!

3 megjegyzés:

  1. Október 6-án heje-hujázni azért nem annyira illendő! Vagy azt az örömünnepet a tót atyafiak követték el? Pedig az aradi 13 vére értük is folyt. A bloggernek (vagy helyesebben bloggőznek?) gratulálok viszont a dátumok stb. jó helyesírásához, stílusához!

    VálaszTörlés
  2. Ha a nyugdíjasok kézimunkáiból készült kiállítás megnyitójára és az azt követő műsorra gondol, akkor az szlovák nyelven zajlott.
    A bloggőz szót most olvasom először, gőzöm sincs van-e köze a dizőzhöz, remélem nincs :-)
    És igen, igyekszem helyesen írni, bár senki sem tévedhetetlen...
    Köszönöm, hogy erre járt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, csak próbáltam a bloggert a masszőr-masszőz szópár alapján nőiesíteni. A dizőz férfi párját nem ismerem, de nem tartom dehonesztálónak azt sem. Üdvözlettel, András

      Törlés