2014. október 17., péntek

Losonc, szeretlek! - a vetélkedő összefoglalója

Rendkívüli izgalmakkal telt néhányunk számára október 15., hiszen a Klubszerdás vetélkedőnk újabb fordulójához érkeztünk.


A külön izgalmakat az is szolgáltatta, hogy tudomásunkra jutott (szerencsére), hogy a jelenleg a városunkban tartózkodó, különben meg Szarvason tanuló fiatalok is tiszteletüket teszik este, mégpedig nem is kevesen. Bősz számolgatásba kezdtünk, és úgy találtuk, ezúttal nem fogunk beférni a Magyar Kulturális Központba. Így az utolsó előtti pillanatban sikeresen áttelepültünk az Alapiskola Kármán-termébe. És jól tettük! Tele volt:

A nézők egy része

Amint azt már korábban beharangoztuk, az első forduló győztes csapata a losonci Kármán József Színház csapatává alakult át. A csapatkapitány Erdélyi Attila maradt, Magtamás Demecs Anita mellé Csák Pista érkezett erősíteni a mezőnyt.

Csák Pista, Erdélyi Attila, Magtamás Demecs Anita

Kihívták a Kármán József Alapiskola és Óvoda csapatát, ahol az intézmény igazgatója, Csúsz Péter lett a csapatkapitány, a további csapattagok szerepét Lekeny Zsuzsanna és Kalmár Gertrúd vállalta magára.

Kalmár Gertrúd, Csúsz Péter, Lekeny Zsuzsanna a vaktérkép fölött

A vetélkedőt ezúttal Demecs Andrea vezette. Nem volt könnyű dolga, hiszen a júniusi első fordulóhoz képest nem csak a tér és a nézőközönség lett nagyobb, hanem az izgalom is, hiszen itt nem csak a csapatok, hanem a szervezők is megmérettetnek...

Középen Demecs Andrea magyaráz, jobbra Böszörményi István figyel

A kérdések összeállításában ismét Böszörményi Istvánra támaszkodtunk, nem is okozott csalódást, ezúttal is nagyon köszönjük támogatását!
A vetélkedés ismét a vaktérkép fölött kezdődött, a csapatoknak 3-3 helyszínt kellett bejelölni a megfelelő négyzetbe. Hogy ez nem is olyan egyszerű, bizonyítja a tény, hogy az iskola csapata 2, a színház 1 pontot szerzett.
Nem csak szerencsére volt szükségük a csapatoknak a "totószelvény" kitöltése közben, hiszen a kérdésre adható 3 lehetséges válaszból kellett kiválasztaniuk a legjobbat. Itt a színház csapata teljesített jobban, hiszen a lehetséges 7-ből 6 pontot szerzett meg, míg a tanároknak csak 3 pont jutott.

A totószelvény ellenőrzése, számoljuk a helyes válaszokat

A kérdések a hagyományos losonci helytörténeten kívül a Csemadok elmúlt 65 évét is érintették, és bizony hiába ültünk a történetét bemutató kiállítás kellős közepén, ez a versenyzőkön nem nagyon segített. Természetesen Madách is szóba került, hiszen éppen 150 éve halt meg, így például a csapatok azt is kipróbálhatták, jól tudnak-e számolni.
Nem maradhatott el az a versenyszám sem, amikor egy rövid szöveget kellett reprodukálni. Ennek lényege, hogy az ajtó mögé küldött csapattagnak is pont úgy kellene elmondani az adott szöveget, ahogy az le van írva, különös tekintettel bizonyos kulcsszavakra, amelyekről természetesen a játékosok nem tudják, hogy azok a kulcsszavak.

Kalmár Gertrúd elmélyülten hallgatja amit Lekeny Zsuzsa felolvas neki

Természetesen volt körülírós versenyszám is, amikor 2 percen belül a lehető legtöbb helyszínt kell úgy körülírni, hogy maga a megnevezés csak a másik csapattag szájából hangozzék el. Egészen kiváló eredmények születtek, mindenki nagyon koncentrált.

Hajdók Hajni tartja a cédulát az adott szóval, Erdélyi Attila meg körülírja

A koncentrálást igénylő feladatokat szintén koncentrálást igénylő zenei kérdések váltották: az első néhány taktusból kellett kitalálni az adott dalt és szerzőjét/előadóját. Az eredményt elnézve egy biztos: Csúsz Péter otthon van a zenében...


Erről ugyan fényképet nem tudok mutatni, de a Puntigán József által összeállított Fel a fejjel! mintára működő versenyszám sem maradhatott el. Most picivel könnyebb volt a helyzet mint először, hiszen nem csak egy, hanem fokozatosan megjelenő több részletből kellett kitalálni az adott losonci épületeket.
A kimerítő, de annál izgalmasabb csatározást követően egy rövid pontszámlálás után kiderült a végeredmény: a mostani fordulót a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda csapata nyerte, aki nem volt rest, és egyből kihívta a losonci Serly Kamarakórus csapatát. Izgalommal várjuk, hogy a hölgyek elfogadják-e a kihívást.
A győztes csapat ismét ajándékkosarat kapott, aminek a tanárokon kívül az igazgató bácsiért és tanító nénikért szurkoló gyerekek örültek talán a legjobban. Rohantak is gratulálni!

A nyertes csapat fogadja a gratulációkat

Remélem, aki eljött nem bánta meg! Hiszen a vetélkedés közben rendkívül sok értékes információ is elhangzott az egyes kérdéseknek köszönhetően, én bízom benne, hogy nem csak a szórakozás, hanem a művelődés tényét is kimerítettük...
Ismét köszönetemet szeretném kifejezni a vetélkedő előkészítésében és megvalósításában aktívan résztvevő személyeknek: Böszörményi Istvánnak, Demecs Andreának, Galcsik Karcsinak, Hajdók Hajnalkának és Puntigán Józsefnek. Köszönjük az iskolának, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a termet, és köszönet mindenkinek, aki hozzájárult az ajándékkosár tartalmához!

A nyeremény

Várjuk tehát a Serly kórus válaszát, amint kiderül vállalják-e a megmérettetést, elkezdjük az újabb forduló szervezését!

További fotók a blog facebook oldalán, vagyis ITT!

(Szöveg: Éva, fotók: Puntigán József, a színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információ olvasható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése