2014. október 19., vasárnap

Programajánló október 20-26.

Forrás és még több infó ITT
Heti programajánlónkat egy egész rendkívüli dologgal kezdeném: október 20-án, vagyis mindjárt hétfőn 19.30 órai kezdettel a losonci Apolló Moziban vetítik cseh feliratozással Mundruczó Kornél idei sikerfilmjét, a Fehér Istent. A Cannes-i fesztiválon a kategóriáján belül fődíjas film tehát Losoncon magyarul tekinthető meg (de jó, de jó), a cseh feliratnak köszönhetően a magyarul nem tudó barátainkkal együtt mehetünk moziba. (Kutyakedvelők előnyben). A belépődíj 3 euró, a filmklub tagjainak 2 euró.

Ha már mozi, akkor egy másik filmre is szeretném időben felhívni a figyelmet: a Deti (Gyermekek) című szlovák nyelvű filmet majd egy héttel később, október 27-én vetítik Losoncon, szintén este 19.30 órai kezdettel. Amiért érdemesnek tartom erre a filmre felhívni a figyelmet: a négy történetből álló film negyedik epizódjában a főszerepeket a jelenleg Komáromban tevékenykedő Bandor Éva, és az idén márciusban elhunyt Gosztonyi János színész, rendező, egyetemi tanár játsszák. Ne hagyjuk ki ezt sem!

Szerdán, október 22-én kezdődik a losonci Színházi Ősz (Divadelná jeseň), délelőtt 10.00 órától egy meseelőadás látható a Teater Komika bemutatásában a B. S. Timrava Színházban, délután 15.00 órától a város utcáiban nem maradhat el a szokásos felvonulás, majd 17.00 órakor a Köztársaság téren a lengyel Teatr Formy mozgásszínházi előadása tekinthető meg.
A rendezvénysorozat egészen december 4-ig tart, csendben jegyzem meg, hogy november 26-án a losonci Kármán Színház Egy hét a kávéházban című produkciója egészen rendkívüli helyszínen, a Lehár Kávéházban lesz megtekinthető, jegyek ennek megfelelően korlátozott számban 3 euróért kaphatók.

A Nógrádi Múzeumban és Galériában még november 9-ig tekinthető meg Fischer Ernő festőművész képeiből rendezett kiállítás, és a hozzá kapcsolódó grafikákat és vázlatokat is érdemes alaposan szemügyre venni mondjuk csütörtökön délután 14.00 -17.00 óra között a Szabó Gyula Emlékházban. Ez utóbbi helyen a Szabó Gyula állandó tárlaton kívül október 24-ig még egy alkalmi kiállítás is látható "Hommage a Alapy Gáspár" címmel, amellyel a holokauszt 70-ik évfordulójáról emlékeznek meg.

A füleki repülőtér emlékezete címmel nyitják meg Füleken október 23-án (csütörtökön) a Városi Honismereti Múzeum legújabb kiállítását, délután 16.00 órai kezdettel.

Hogy a zene se maradjon ki az életünkből, október 23-24-én (csütörtök-péntek) ismét megrendezik a Dzsessz-levelek 2014 (Jazzové lístie 2014) elnevezésű 2 napos rendezvénysorozatot a Vásárcsarnokban. Idén is remek program várható: az olasz Ruggero Robin trión kívül fellép a cseh Michal Žáček & Band, az írországi Kavorka, a „csodagyerek” immár 17 éves David Hodek dobos, a Šani Sási projekt és a Geró Jazz Band a losonci Tibor Borský basszusgitárossal egyetemben.
Az este 19.00 órakor kezdődő rendezvényre jegyek elővételben kaphatók a MIC-ben és az Arany utcácska 13TY zeneboltjában 17 euróért mindkét napra (a helyszínen 25 euró), VIP jegy 92 euróért (asztal, bor és frissítő – a helyszínen 120 euró), illetve majd csak a rendezvény napján a helyszínen 1 napos belépőjegy 13 euróért.

Aki szeret a világban kalandozni, annak érdemes lesz pénteken (október 24-én) reggel 9.00 órára elsétálni a Nógrádi Könyvtárba, hiszen Kóreába és Japánba utazhat virtuálisan a könyvtár által szervezett beszélgetés és prezentáció keretén belül.

Pénteken még egy nagyon fontos eseményre is sor kerül városunkban az Őszi Kulturális Rendezvénysorozat záróaktusaként: 18.00 órai kezdettel a Vigadó báltermében a „Múlt – jelen – jövő…” címet viselő ünnepi műsorra várnak mindenkit nagyon sok szeretettel. Fellépnek kicsik és nagyok, az Alapiskola tanulói, a Serly Kórus, a Kármán József Színház, Kelemenék, Agócs Sándor… hogy csak néhány fellépőt említsek. A műsor után Botos Béla és népi zenekara húzza a talpalávalót.

Október 25-én (szombaton) érdemes lesz gyermekkel, tökkel és a szükséges eszközökkel felszerelkezve ellátogatni a CVČ Magnet Szabadidőközpontba, hiszen délelőtt 10 órától töklámpásokat faragnak. A legérdekesebb műveket megjutalmazzák, ráadásul minden gyermek belépőt kap az október 29-ére tervezett töklámpásokkal és kísértetekkel övezett esti műsorra és felvonulásra.

Aki szombaton inkább színházba menne, az ugorjon el Fülekre 18.00 órára, ott ugyanis a Kassai Thália Színház Csaó bambínó című zenés családi revüjén szórakozhat. Helyszín a Városi Művelődési Központ.

Részemről ennyi a jövő hétre szóló műsorajánlat, továbbra is érvényes, hogy várom az esetleges további programokról az információkat, szívesen népszerűsítjük majd itt a blogon.
Mindenkinek kellemes hetet kívánok!
(A színessel jelölt szavak hivatkozásokat rejtenek, rájuk kattintva bővebb információ olvasható)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése