2018. október 21., vasárnap

Programajánló október 22-28.

Ha valaki nem tudná, Losoncon Őszi Kulturális Fesztivál zajlik és a szokásos Színházi Ősz is megkezdődött, ennek köszönhetően magyar és szlovák nyelvű rendezvényekből is akad bőven. Az előttünk álló hétre is van miből válogatnunk.

Mindjárt hétfőn, október 22-én Pavol Barabáš: Tieň jaguára (A jaguár árnyéka) című legújabb filmjét vetítik a Franz Sörfőzde nagytermében 18.00 órától. Belépődíj 3 euró, a filmklub tagjainak 2 euró.

Aki hétfőn estefelé inkább zenét hallgatna, az menjen Rimaszombatba a Csillagházba, ahol 19.00 órától két kortárs magyar zeneszerző Tornyai Péter és Balogh Máté ad koncertet.  


Október 23-án (kedden) Füleken a Városi Könyvtárban 16.30 órakor vetítik a Fórum Kisebbségkutató Intézet 1956 - Az elfelejtett forradalom című, 60 perces dokumentumfilmjét, amely az 1956-os forradalom csehszlovákiai történéseit dolgozza fel felvidéki szemmel. A filmet szlovák nyelvű feliratok kísérik. A belépés ingyenes.
Ugyanaznap ugyanezt a filmet a rimaszombati Csillagházban is levetítik, csak ott a vetítés 17.00 órakor kezdődik.

Október 24-én (szerdán) a Nógrádi Múzeum és Galériában folytatódik a Színházi Ősz, ahol Eva Pavlíková szlovák színésznő emlékezik Jozef Bednárik rendezőre. A 18.00 órakor kezdődő rendezvényre 3 euróért cserébe lehet belépni.  


Október 25-én (csütörtökön) az Őszi Kulturális Fesztivál keretén belül Nógrád geológiai értékeiről mesél a Kármán József Alapiskola első emeleti termében Gaál Lajos geológus és barlangász. A 17.00 órakor kezdődő előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A losonci felújított Városházán található Városi Múzeumban ugyanaznap 17.00 órakor Katarína Acél-Gáliková fényképkiállítása nyílik Nenechali sa zlomiť (Nem törtek meg) címmel, amely a kommunista rendszer által üldözött személyek portréit tartalmazza.
18.30 órakor szintén a felújított Városháza termeiben ad koncertet František Báleš, aki szlovák és cseh költők, illetve saját megzenésített verseit adja elő. A belépés ingyenes.

Október 26-án (pénteken) jótékonysági koncertet tartanak a losonci zsinagógában. A 18.00 órakor kezdődő rendezvényen fellép Terézia Kružliaková, Martin Babjak, Ján Babjak, zongorán kísér Daniel Buranovský.


Október 27-én (szombaton) 10.00 órakor az 1451-es losonci csata helyszínére indul séta Jozef Klinda vezetésével Kisfaluból. A kb. 6 km-es séta végén a szervezők némi frissítővel várják a résztvevőket, ahol az ütközetről készült kötet is megvásárolható. Részletek a plakáton.


Vasárnap (október 28-án) is reméljük jó idő lesz ugyanis Böszörményi István is sétát vezet, ezúttal Gácson, ahol a település központjának érdekességein kívül a temetővel, a Forgách családdal, az ógácsi templommal és a várkastély felújított parkjával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A séta 13.30 órakor indul Gácsról.


És természetesen ma délután mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők a losonci zsinagógába a Verséneklő Együttesek 10. Országos Fesztiváljának gálaműsorára 16.30 órára, ahol Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid mellett a rimaszombati Csillagvirág, a losonci Kelemenék, a rozsnyói Endorfin, a dunaszerdahelyi Aranymetszés a gútai The Töpörtyűk és a farnadi Saróka Liliána és Molnár Ibolya lépnek fel. A vidéki közönségnek a vasárnapi gálaműsorra ingyenes autóbuszt indítanak a Csákányháza-Ragyolc-Béna-Fülekpüspöki-Fülek-Perse-Fülekkovácsi-Losonc útvonalon. Belépő 2 euró, Csemadok Ifjúsági kártyával ingyenes.

Nagyon szép őszi napokat mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése