2018. október 24., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 53.

Egy érdekes, nem mindennapi könyvet ajánl erre a hétre Varga Tomi 56-ról.
Egy 12 éves kamaszodó fiú naplójába tekinthetünk bele, akit telibe talált a forradalom. Az 56-ról megjelent tucatnyi tényfeltáró, oknyomozó irodalom után érdekes új szemszögből olvasni az eseményeket.

Csics Gyula
Magyar forradalom 
1956 
Napló

Egy tizenkét éves fiú 1956-os naplója

Kiadó: 1956-os intézet Budapest 2006

 
A szerző gyermekkori naplója az ötvenhatos magyar forradalomról és szabadságharcról.
,,Elkezdtem olvasni a kézírást, nézni a rajzokat, a saját kezűleg szerkesztett térképeket. A bejegyzéseket az 1956-os Blaha Lujza térről, az utcáról, a házról, a gangról, a rádió híreiről. És arra gondoltam, hogy ebből a nézőpontból még sohasem olvastam 1956-ról, pedig - azt hittem- elég sokat olvastam róla. De ahogy a tizenkét éves fiú lejegyezte, amit látott, amit a szüleitől, a szomszédoktól és a rádióból hallott, amit a barátjával megbeszélt, amit az újságból elolvasott, abból egészen sajátos, soha nem tapasztalt kép állt össze.
Elég volt elolvasni az első néhány lapot, hogy úgy érezzem, ajándékot kaptam. Majd ötven év után részese lehetek egy nagyon okos, nagyon lelkes gyerek világának. Ez a világ történetesen 1956 világa. Csics Gyula saját ötvenhatjáé, amelyet a forradalom eseményei mozgatnak. De világot ő formál mindabból, ami vele napról napra történik. Tüntető tömeg, utcai harc híre, a felnőttek elbeszélései, szövegben, rajzban, sőt térképein is megörökített sétái, hegedűórája és születésnapja, a város, amit lát - és a város, amit Jancsival papíron, térképen elképzel -, egyetlen rendbe áll össze számára. Ezt az ötvenhatos gyermeki kozmoszt pedig egy középkori kancellista rendszeretetével, pontosságával, lelkiismeretességével modern kódexbe jegyzi. Az ő belső rendje a napló szövege."
(a kiadó)

A könyv ára 10 euró, rendelhető a tomute@azet.sk e-mail címen vagy a 0907 872 540 telefonszámon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése