2018. február 7., szerda

Könyvajánló (újratöltve) 20.

Kérem szépen, örömmel veszem tudomásul, hogy a Phoenix könyvesbolt könyvei ismét utat törnek a vevők felé, Varga Tomi ma ajánlata:

Darkó István
Két ember, egy árnyék
Kultura Könyvkereskedés Kiadása
LOSONCZ, 1925

Nagyon jo állapotú antikvár könyv.
Darko István unitárius székely családban született, de már kétéves korától Losoncon élt. Simándi Pállal és Győry Dezsővel együtt szervezte meg a Madách kört. Scherer Lajossal együtt szerkesztette a Mi Lapunk ifjúsági újságot. Később a Magyar Írás főszerkesztőjének tették meg, de összeveszett a lap tulajdonosával Zerdahelyi Lajossal. A Szlovenszkói Magyar Kultúregyesület titkára. Sziklay Ferenccel együtt alapította a Kazinczy Könyvbarátok Társaságot.
1929-ben egyik szervezője volt az első csehszlovákiai magyar könyvnapoknak. Jel címmel antológiát ad ki. Az egyetlen magyar író, aki megkapta a csehszlovák Állami Díjat (1937, Égő csipkebokor c. regényéért).
Cikkeit sokszor Székely István név alatt írta, keményen bírálta bennük a Csehszlovák kisebbségi politikát. Az első bécsi döntés után a Kassai Rádió vezetője lett. 1945-ben szovjet fogságba került, majd koncepciós perbe fogták. Magyarországra szökött, egy ideig a Magyar Áttelepülési Bizottság alkalmazottja, aztán kollégiumigazgató volt, végül haláláig fizikai munkásként dolgozott.

A könyv ára 15 euró. Kapható a Phoenix könyvudvarban Kalondán, de kérésre házhoz is szállítom.
Varga Tamás 0907872540

De hogy a frissebb könyvek iránt érdeklődők se maradjanak hoppon, a Nógrádi Könyvtár kínálatából ezen a héten az alábbi szerzőre és kötetre hívom fel a figyelmet:

Joanne Harris 
A St. Oswald fiúiskola
Libri Könyvkiadó, 2018

A könyv sötét, felkavaró pszichothriller a lenyűgözően sokoldalú Joanne Harristől, aki egyébként a filmként is ismert Csokoládé című regény szerzője is.

Roy Stratley latint tanít az észak-angliai St. Oswald fiúiskolában, ebben a hagyományaihoz ragaszkodó, rejtett feszültségektől terhes, zárt világban. Az itt töltött harminc év alatt Stratley sokféle diákkal találkozott, hiszen minden osztálynak megvannak a maga bohócai és hangadói, vannak visszahúzódók és nyitott gondolkodású lázadók. S mindig van legalább egy olyan fiú is, aki kilóg a sorból, aki nem tud beilleszkedni. Valaki, akit baljós árnyak vesznek körül. Egy fiú, aki szörnyű dolgokra képes...
A kérdés csak az, meg tudjuk-e ítélni, kivel van dolgunk, s el tudjuk-e dönteni, melyik fiú küzd átlagos tinédzserkori nehézségekkel, és ki az, akinek komoly segítségre lenne szüksége. Stratley helyzetét megnehezíti, hogy új igazgató érkezik az iskola élére: egy hajdani tanítvány, aki húsz éve kísérti Stratley-t az álmaiban...

Olvassunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése