2017. december 3., vasárnap

Szépséges utcáink - városnéző séta

Bevallom őszintén, én nem igazán szeretem a telet, az utcán való "céltalan" ténfergést, álldogálást ilyenkor általában elkerülöm. De mivel az "Anziksz élőben" városnéző sétákhoz van némi közöm, így ma délután én sem maradhattam otthon. A hideg és a szakadó hó ellenére.


Titokban abban reménykedtem, hogy a sétálók otthon maradnak a jó meleg lakásban, így azt az 1-2 érdeklődőt séta helyett meghívjuk teára, beszélgetünk egy jót és kész! :-)
Ehhez képest, ilyen kép fogadott ma délután fél háromkor a Masaryk és Vasúti utca sarkán. (Képes összefoglaló következik.)


Már ez is egész szép létszámnak tűnt, de az emberek csak jöttek és jöttek. Így Puntigán József, a séta vezetője megkezdte a mesélést. Nem csak a szecessziós sarki épület került szóba, hanem pillantásunkat a túlsó oldalra is átirányítottuk.


Majd lassan  elindultunk toronyiránt.


Hogy hamarosan meg is álljunk. Ekkor újabb "későnjövők" csatlakoztak hozzánk :-)


Szó esett az egykori korzó érdekes épületeiről, a vendéglőkről, cukrászdákról. És tömegesen megbámultunk egy darab lámpavasat az egyik házfalon. Már esett róla szó itt az anzikszon.


Mondom. Lámpavas. Ott jobbra fent (a fenti belinkelt cikkben jobban látni).


Közben persze számtalan érdekes információt is megtudtunk, a városról, az egyes lakóiról, arról mikor és hol világítottak először villannyal például...
De nem maradhatott ki az egykori Kubinyi ház sem, a beazonosításának történetével és a Kubinyi család szerteágazó tevékenységeivel együtt.


Természetesen minden stukkót alaposan megnéztünk. Igazán változatos képet mutatnak. Csak fel kell hozzá emelni a fejünket. (Jut eszembe: volt vala egykoron a blogon Fel a fejjel! játék is. Lehet, hogy fel kéne újítani?)


Végül megálltunk a Nógrádi Könyvtár sarkánál. Óriási volt a forgalom, alig hallottuk amit kellett, de szorgalmasan néztünk előre meg hátra, sőt balra és jobbra is. Arról a sarokról nagyon sok szép épületet lehet alaposan megnézni!


Innen a Nógrádi Múzeum és Galériába vettük az irányt, ahol némi meleg és tárlatvezetés várt ránk. És nagyon sok érdekes kiállított tárgy. Mindenféle.


A múzeumban elég sokáig időztünk. Kint változatlanul havazott, ráadásul már be is sötétedett. Azonban még mindig annyi mondanivaló szorult a sétánk vezetőjébe, hogy haladtunk tovább. Egy kis patika, egy kis Vigadó, egy kis Petőfi... meg egyebek.


Végül a Vajansky utcán didergős búcsút vettünk egymástól, és szóba került, hogy alig pár nap múlva ismét lesz alkalom találkozni. Például pénteken az Adventi koncerten vagy másnap az Adventi forgatagban.
Találkozni jó! Kimozdulni jó!
Nagy köszönet mindenkinek, aki ma velünk tartott! Séták  - ha minden igaz - lesznek jövőre is :-)

Kép és szöveg: Éva (fotók mobillal fotózva) 

Még több fotó ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése