2017. december 10., vasárnap

Programajánló december 11-től

Advent időszaka nem csak a várakozásról, elcsendesedésről szól, hanem a találkozásokról, az együtt töltött minőségi időről is. Úgy vélem, aki most pénteken és szombaton eljött a kínált rendezvényekre jó nagy adag lelki muníciót kapott ajándékba. :-)
Hogy az elkövetkező napokban se maradjunk lelki muníció nélkül, ismét csokorba foglaltam a karácsonyváró programkínálatot.

Aki szereti a templomban felhangzó kórusműveket, az ne hagyja ki a ma délután 16.00 órakor kezdődő karácsonyi koncertet, amelyen a losonci OZVENA vegyeskar és a SERLY kórus lép fel az evangélikus templomban.


Az előttünk álló hét nagyjából párhuzamos történésekkel zajlik Losoncon és Füleken is.
December 12-én (kedden) Losoncon a gyermekek kedvence, Miro Jaroš ad karácsonyi koncertet délelőtt 10 órától a zsinagógában (amelyre állítólag minden jegy elkelt).
Füleken ugyanaznap délután 16.00 órától tartják a Városi Művelődési Központban a Füleki Művészeti Alapiskola Karácsonyi koncertjét.

Másnap, december 13-án szintén 16.00 órától a Szabó Gyula Emlékház nagytermében a losonci egyházi Művészeti Alapiskola adventi koncertje hallható és látható.

December 14-én és 15-én Losoncon és Füleken is karácsonyi vásár sok-sok műsorral.
Losoncon csütörtökön reggeltől lehet már vásárolni a Köztársaság téren felállított vásáron, a rendkívül gazdag, délután 13.00 órától estig tartó programban többek között a város iskoláinak tanulói, folklórcsoportok, az ESO band, másnap a Wanted tánciskola is fellép, a cserkészek pénteken meghozzák a betlehemi lángot, majd 18.00 órától karácsonyi táncparti lesz losonci DJ-k vezényletével…
Ráadásul pénteken a téren 13.00 – 19.00 óra között egy arra kijelölt járműbe elvihetjük mindazokat a dolgainkat, amelyek számunkra már haszontalanná váltak, de más még esetleg megörülne neki, legyen szó ruházatról, játékokról, könyvekről vagy bármi egyébről. Az adományokat a rászoruló családokhoz fogják eljuttatni.

Füleken a karácsonyi vásár 10.00 órakor kezdődik, a kultúrműsor csütörtökön és pénteken 15:00-tól 18:00-ig tart. Benne bemutatkoznak a városi oktatási intézmények, a művészeti csoportok (Melódia Női Kar, Jánošík Néptáncegyüttes, Rakonca Néptáncegyüttes), a füleki származású Krága René szólóénekes, valamint a budapesti Karaván Família. 


Rimaszombatban sem kell otthon búslakodni december 14-én, hiszen 17.00 órától az új Csillagházban a Pósa Lajos Társaság bemutatja a Siker kiadó legújabb gyermekkönyvét, a "Nincs e háznál szebb palota" címűt. A kötet válogatás Az Én Újságomban megjelent gyermekversekből. Közreműködnek Páko Mária Örömzeneműhelyének tagjai. A kötetet bemutatja Csipka Rozália.

December 16-án (szombaton) 17.30 órától a losonci zsinagógában Alena Čermáková lép fel a férje és a Corna Musica elnevezésű, reneszánsz fúvós hangszereken játszó formáció kíséretében. Erre a lírai zenés eseményre a belépőjegy 5 euróba kerül.


Füleken szombaton 16.00 órától a Városi Művelődési Központban a XIII. Karácsonyi hangversenyre kerül sor a Melódia Női Kar szervezésében. A fellépők között füleki, losonci és miskolci előadók is megtalálhatók.

Aki pedig ezek után még mindig nem bír magával, az látogasson ki a szokásos régiségbörzére a losonci piacra ill. vásárcsarnokba, ahol már december 17-én (vasárnap) reggel 7 óta adják és veszik a gyűjtők és nem gyűjtők a szebb időket is megélt tárgyakat.

Megemlíteném még az azt követő hétfő eseményeit is: Losoncon ismét a zsinagógába költözik a Szlovák TV és Rádió stábja, mivel hagyományos adventi közvetítései egyikét ismét városunkból sugározza. Ezúttal 19.30 órától a Queer Jane együttes és egy érdekes méhészeti projekt mutatkozik majd be az ország-világ előtt. Az adás a kettes csatornán 20.00 órától tekinthető majd meg, másnap pedig 21.05 órától a Rádio Slovenskon hallható. Jegyek korlátozott számban vásárolhatók.


Füleken a gyermekeknek kedveskedik még karácsony előtt a MeseFigurák Bábszínház, egészen konkrétan Bódi Andrea és Gyetvai Viktória a Hó volt, hó nem volt című mesecsokrukkal, amelyben a Hófehérke és a hét törpe, A róka és a holló, a Szegény ember kilenc tyúkja és kakasa és A három kismalac című mesék láthatók és hallhatók.
Az óvodások és kisiskolások számára rendezett előadás 09:00 órától kezdődik a Városi Művelődési Központban.

És végezetül még egy fontos információ: a karácsonyi pluszkilók idén is ledolgozhatók a hagyományos Karácsonyi Futóversenyen, amelyet idén december 26-án tartanak majd meg.
Online regisztráció és további információk: ITT.

Kívánok mindenkinek békés és örömteli napokat!

2 megjegyzés: