2017. március 5., vasárnap

MÁRCIUSI előzetes programajánló

Ugyan már néhány napja március van, azonban csak mostanában került hozzám az e havi programterv, így csak most tudom én is közzétenni. Természetesen a magyar nyelvű programok közé egy-egy érdekesnek ígérkező szlovák nyelvű rendezvényt is beszúrok – úgy vélem ez eddig sem jelentett gondot. Lássuk tehát mi szép és jó vár ránk ebben a madárcsicsergéses hónapban!


Március 6-án (hétfőn) 17.00 órára vár minden érdeklődőt a Nógrádi Könyvtár és benne Böszörményi István, aki Ráday Pál költői oldaláról mesél majd a Szótértők sokadik találkozóján.

Akár a könyvtárból is el lehet még érni az Apolló Moziba, ahol szintén hétfőn, este 19.00 órától vetítik az idei Oscar-díjas Holdfény (Moonlight) című filmet.

Akit érdekel, annak elárulom, hogy március 7-én és 9-én a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny járási fordulói zajlanak Losoncon a CVČ Magnet Szabadidőközpontban.


Március 8-án ugyebár Nőnap, egyébként pedig a Vasárnap és az Új Szó munkatársai 17.00 órától a Füleki Vármúzeumba várják az érdeklődőket egy kellemes beszélgetésre. Itt a remek alkalom, hogy akár a főszerkesztőkkel is eszmét cseréljünk. Aki erről lemaradna, az március 10-én utazzon el Rimaszombatba, ahol a Három Rózsa Kávéházba 18.00 órára várják az olvasókat.


Losoncon március 9-én ismét irány a Nógrádi Könyvtár, ahol 17.00 órától Andrásfalvi-Faragó Zoltán természetfotóiból nyílik majd kiállítás Négy évszaknyi barangolás címen, és a Salgótarjánból érkező fotós, író, újságíró vetített képekkel illusztrált előadásban is mesél a természetben tapasztaltakról, meg egyebekről is. Mindenkit szeretettel várunk!

Akinek ez kevés lenne, az szintén mozizhat még egyet, hiszen egy újabb Oscar-díjakkal övezett filmet, a Kaliforniai álom (La La Land) címűt vetítik aznap 19.00 órától az Apolló Moziban. Másnap, március 10-én 17.00 órától nézhetjük meg.

Pénteken, március 10-én a zenekedvelőket várják a Franz Sörfőzdébe, ahol a hagyományos vinyl lemezeken kívül CD lemezek, kazetták, lejátszók is gazdát cserélhetnek a 18.00 órakor kezdődő Lemezbörzén.

Március 13-án (hétfő) ismét moziba invitálok mindenkit, hiszen Zuzana Krónerová főszereplésével egy egészen friss és izgalmas mozit nézhetünk meg, szlovák címe Baba z ľadu. A vetítés 19.00 órakor kezdődik az Apolló Moziban.


Március 15-én (szerdán) nem maradhat el a hagyományos koszorúzás a Kármán József emlékműnél, majd 17.30 órától a Vigadóba várnak mindenkit az Ünnepi műsorra.
A fellépők: László Attila a Csillag születik tehetségkutató műsor 3. szériájának győztese, Kármán József Alapiskola és Óvoda diákjai, FOLK LC.

Március 17-18-án (pénteken és szombaton) a B.S. Timrava Színházban dokumentumfilmek fesztiválja zajlik majd. A jeden svet (Egy világ) címet viselő rendezvény filmjeivel és beszélgetéseivel érdekes és aktuális kérdéseket feszeget, levetítik többek között Az Érpatak Modell című 2014-ben készült holland filmet is…

Ha valaki úgy érzi, kevés ez a filmmennyiség, még elmehet az Apolló Moziba is, ahol az Únos című legeslegújabb szlovák filmet vetítik szintén március 17-18-án, illetve majd márc. 30-31-én. A film a 90-es évek szlovákiai helyzetére reflektál…


Hogy a sok komolykodás után egy igazi csemegét is kapjunk, március 24-re (péntek) a Kármán Napok szervezői Losoncra hívták Szörényi Leventét! Stumpf András: SZÖRÉNYI - Rohan az idő c. könyvének zenés bemutatójára várnak minden érdeklődőt 18.00 órára a Kármán József Alapiskola és Óvoda Kármán termébe. A Szörényi Levente 70. születésnapja alkalmából megjelent első teljes önéletrajzot bemutatja SZÖRÉNYI LEVENTE és a MIEZ (Miskolci Illés Emlékzenekar) Műhely. 


Március 25-én a Novohrad-Nógrád Geopark is megkezdi az idei túraszezonját, a szombati túra Fülekről Détérbe indul, bővebb információk ITT olvashatók. (A mozgásra vágyóknak megsúgom, hogy terveink szerint a losonci idei első városnéző sétánkat április elsején tartjuk majd…)

Szintén a Kármán Napok keretében valósul meg március 30-án (csütörtökön) 17.00 órakor a Kármán József Alapiskolában Böszörményi István vetítettképes előadása, amelynek témája: Ráday Pál élete, munkálkodása és losonci emléke.

Úgy vélem csinos tavaszi csokrot sikerült kötni a márciusi rendezvényekből! Remélem, mindenki megtalálja a neki tetszőt, és ÉLménydús napjai lesznek márciusban is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése