2017. március 14., kedd

ÉLÉS-TÁR: tepertős pogácsa

Azt hiszem, csak a megrögzött vegetariánusok közt akadhat olyan ember, aki ne jönne lázba a finom tepertős pogácsától. Hogy mindenki könnyedén megsüthesse magának otthon is, Batta Köböl Judit Serkéből elküldte hozzá a receptet, sőt fotókkal is illusztrálta művét. Hálás köszönet ezért is, az előző receptje is nagy érdeklődésnek örvendett a blogon, remélem ez is legalább olyan kedvelt lesz. Át is adom a szót Juditnak:

Kedves olvasók! Ezt a csodás receptet mindenképpen szerettem volna megosztani Önökkel. Igaz, hosszadalmasan készül, mit a kenyérkém is, de „a jó munkához idő kell”. És ez valóban jó munka, hát még ami kisül belőle, garantáltan nem fog sokáig lábatlankodni a konyhában, melegében el fog fogyni... Jó sütögetést!

Tepertős pogácsa
40 dkg darált tepertő
70 dkg sima liszt
3,5 dl  tej
3/4 élesztő
2 tojás + 1 megkenni a tetejét
2 evőkanál ecet
só a tésztába és a tepertőhöz is külön-külön

1. A darált tepertőhöz keverem az ecetet valamint 4 evőkanál lisztet, és ízlés szerint sózom. A maradék alapanyagból tésztát gyúrok. Én személy szerint a tésztát eleinte csak a fél adag liszttel keverem össze, majd fokozatosan sűrítem, így egészen biztos, hogy megfelelően összevegyülnek az alapanyagok.


2. A tésztát kelesztés nélkül rögtön nyújtom, amennyire csak lehet, és eloszlatom rajta a tepertős masszát úgy, hogy még össze tudjam hajtani és a szélei összetapadjanak, mint egy batyu képződik belőle.


3. A "batyut" ugyanebben az irányban még egyszer félbehajtom, és az így kapott téglalap alakú tészta jobb és bal oldalát középre hajtom, majd ezt az oldalát fordítom az aljára – így kezdődik a rétegezés. Konyharuha alatt kelesztem 10 percet.

 
4. 10 perc után kinyújtom, és képzeletben 3x3 részre osztom a tésztát és kezdem a hajtogatást. Felső majd az alsó részt középre, aztán jobb és bal oldalt középre és ismét ez kerül az aljára.


5. 15 perc kelesztés után megismétlem ugyanezt a hajtogatást. Még egyszer 15 perc kelesztés. (10+15+15).


6. Kinyújtom a tésztát, én már ekkor megkenem felvert tojással és bemetszem késsel, utána kezdem a kiszaggatást. Mielőtt  a tepsibe rakom, kicsit megsodrom az asztalon a tenyereim között, hogy magasabb legyen.


7. Előmelegített sütőben 200 fokon sütöm, míg szépen meg nem pirulnak, 25-30 perc.
Jó étvágyat! 


Szöveg és fotók: Batta Köböl Judit

Lelkes háziasszonyok és háziférfiak! Továbbra is várom a recepteket és a fotókat a losoncianziksz@gmail.com címre. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése